Дъщерята на Рашков с имение до бащиното! Схемите налице, сключва договор с майка си?! (СНИМКИ)

бойко рашков

Супер луксозна къща притежава дъщерята на имотния крал Бойко Рашков- Илиана.

Наследничката на вътрешния министър, който може да се похвали с 22 недвижимости, също се радва на скъпарско имение. Двуетажната постройка с 208 кв. м. застроена площ се намира на улицата, на която се издига и палатът на Рашков с 12 тоалетни, научи ексклузивно ПИК.

42-годишната Илиана Бойкова Рашкова, която работи като съдия в Софийски районен съд, живее на ул. 190-та в местността „Американски колеж“ в столичния квартал „Младост“. Магистратката се е установила в района преди няколко години и на практика е съседка на родители си, като двете къщи са разположени на няколкостотин метра една от друга.

Любопитно е и как дъщерята на „имотния крал“ Бойко Рашков се е сдобила първо с богаташкия парцел, а по-късно и с луксозно построения палат. Справка в имотния регистър показва, че на 30 септември 2011 г., тогава 31-годишната Илиана“, купува 500 квадрата парцел на ул. „190“-та, №6 в местността „Американски колеж“. Не е ясно каква сума е броила тогава съдийката за парцела, но бърза проверка в сайтовете за имоти показва, че в квартал „Младост“ панелките по това време са се продавали за около 900 евро на кв. м. Във всички случаи само парцелът в скъпарския район е струвал минимум 300-400 хиляди лева.

Видно от данните в имотния регистър Илиана Рашкова закупува имота освен с лични средства и с ипотека. Не са известни параметрите по ипотеката, но само 3 години и 1 месец по-късно щерката на вътрешния министър погасява всичките си задължения и имотът става изцяло неин.

През същата година, вече 34-годишната магистратка, чиито единствени приходи са от заплата като районен съдия, сключва договор с майка си за строеж. В декларацията за 2014 г., която е представила пред Сметната палата, тя посочва реализирано право на строеж на еднофамилна двуетажна жилищна сграда с разгърната застроена площ от 208 кв. м. на цена от 132 000 лева.

Интересно е, че за реализацията на проекта тя посочва договор за строителство с инвеститор, а инвеститорът се оказва нейната майка и съпруга на Бойко Рашков – Мария Михова Рашкова.

Така през 2015 г. Илиана Рашкова се нанася в луксозната къща, намираща се в близост до бащиния палат с 12 тоалетни, в който спокойно могат да се настанят няколко семейства. Експерти, които разгледаха снимките на имота на щерката на Бойко Рашков, с които ПИК разполага, са категорични, че за строителството на такова луксозно жилище са нужни много повече от обявените в декларацията пред сметната палата 132 000 лева.

Но дори и да се приеме тази сума за точна, простите сметки показват, че луксозният дом на Илиана й е струвал поне половин милион лева. Ако приемем, че дъщерята на Бойко Рашков е започнала да работи като съдия веднага след завършване на висшето си образование, което е станало през 2004 г., то до 2014 година, когато къщата е построена, тя има само 10 години. С други думи за краткото време в което е работила, по-малко от 10 години, дъщерята на вътрешния министър трябвала да е изкарала поне 500 000 лева, за да може да си позволи скъпото Жилище.

Фоторепортери на агенцията успяха да заснемат двуетажната къща, разположена в един от най баровските и скъпи райони в София. Минипалатът на семейство Рашкови е опасан с камери, като такива има и на улицата, а те гледат право към главната порта. Видимо и към днешна дата в него продължава да живее семейството на Илиана Рашкова, която има 15-годишна дъщеря.

Припомняме, че именно от последните декларации на Бойко Рашков стана ясно, че той и жена му са прехвърлили палатът за няколко милиона, разположен на същата улица 190-та в местността „Американски колеж“, на своята внучка Мария, която е дъщеря на Илиана. Все пак вътрешният министър е запазил правото си на ползване на имението, което има собствена сауна, собствен фитнес, луксозен външен басейн, 19 спални и разбира се, 12 тоалетни.

Както медията писа, Рашков и жена му имат и брачен договор, според който почти всички имоти остават за него, въпреки че той цял живот е бил на държавната работа, а съпругата му е нотаирус и би следвало по-голямата част от средствата за луксозните недвижимостти да са нейни.