Само в 7DniSofia.bg

Става страшно: Министърът на отбраната проговори как ще дойдат войски на НАТО у нас

драгомир заков

Службите за сигурност предоставят изключително коректна информация, но някой път има разлика в крайните оценки, които касаеха началото на войната в Украйна. Това посочи новият министър на отбраната Драгомир Заков в изявление пред медиите след края на заседанието на ресорната комисия.

Той обясни, че няма никакви забележки към информацията, която получава от службите. Допълни, че разминаването в прогнозата за конфликта между Русия и Украйна е предизвикано от това, че войната е възникнала вследствие на ирационално решение.

Уточнението му е във връзка с изявлението на „демократична България“ (ДБ) вчера, в което от политическата сила критикуваха, че службите не са предвидили военна атака в Украйна.

Заков подчерта, че все пак войната е била сред сценариите, разглеждани от ДАНС, ДАР и Военното разузнаване.

„Към момента няма военна заплаха за България“, категоричен е министърът.

От думите му стана ясно още, че ще се създаде българска батальонна група с водеща държава България, но под командването на въоръжените сили на НАТО. Уточни, че от Алианса имат планове за защита на България и Румъния. Батальонът ще бъде на територията на България, както и с български командир.

От изказването на Заков може да се заключи, че съюзнически войски от НАТО ще пристигнат у нас, тъй като на българските въоръжени сили им липсват способности, които трябва да бъдат попълнени.

Вече има и предложения за това от наши страни съюзници, но ръководителят на военното ведомство не пожела да каже кои са. Единствено посочи, че ще има специален брифинг по темата.

„Към момента не се налага да бъдат изпращани български войски в Украйна или в държавите от НАТО“, заяви още Заков.