Само в 7DniSofia.bg

Конфликтът се задълбочава: Радев в открита война с управляващите заради овладяването на спецслужбите

румен радев

Жесток конфликт между президента Румен Радев и управляващата коалиция е на път да доведе до тотален разлом в отношенията на държавния глава с инсталираното от него правителство, научи ПИК. Повод за разногласията между Радев и бившите му служебни министри, които сега ръководят държавата – Кирил Петков и Асен Василев, е овладяването на службите за сигурност на България.

С встъпването в длъжност на първото служебно правителство шефовете на службите бяха сменени с нови, за които се смята, че са близки до „Дондуков“ 2. След излъчването на редовен кабинет през декември миналата година и появата в него на силовите министри на Радев Стефан Янев и Бойко Рашков, се разбра, че е постигната договорка между президента и управляващите спецслужбите да останат под негов контрол.

През последните седмици обаче се наблюдават интересни процеси, които подсказват, че правителството на Кирил Петков има намерения да наруши тази устна договорка. След отстраняването на военния министър Стефан Янев, който два пъти беше служебен премиер на Радев, и след появилите се информации, че вътрешният министър Бойко Рашков е развалил дружбата си с държавния глава, съвсем логично последваха и атаките срещу шефовете на службите.

Каква е хронологията на събитията? Формален повод за опитите на управляващите да овладеят най-важните структури в страната се оказа ескалацията на напрежението на връх Шипка по време на честванията на 3 март. Тогава премиерът Кирил Петков беше замерян със снежни топки въпреки опитите на охранители на НСО да го предпазят от „народната любов“.

След разразилият се екшън транспортният министър на Кирил Петков – Николай Събев, поиска оставката на шефа на НСО. Друг министър, Даниел Лорер, също нападна Службата за охрана, като обяви, че са се случили неща извън рамките на сигурността.

Последва почти моментален отговор на Румен Радев, който скочи на амбразурата да брани шефовете на спецслужбите. „Не е работа на НСО, не е работа на ДАНС или на МВР да рине сняг пред премиера“, размаха пръст президентът. Тогава той заяви още, че няма да иска оставки и добави, че нямало пробив на сигурността, а има пробив в здравия разум.

„Нали не си представяне всяка новодошла власт или нов парламент да си подменят службите за сигурност? Ако това се случва, това означава, че те ще работят за властта, а не за държавата, особено в областта на корупцията. Не искам и да си помисля, че сред управляващите и в парламента има хора, които се притесняват да не би някаква чувствителна информация, касаеща борбата с корупцията да стане достояние и на президента“, каза още държавният глава, с което затвърди съмненията за тежък конфликт между него и управляващите по отношение на спецслужбите.

След вчерашната пресконференция на „Демократична България“ съвсем се изпариха и най малките съмнения за настъпилия разлом между президента и четворната коалиция. Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов нападна спецслужбите, като заяви, че информацията, която постъпва от тях, невинаги била коректна. Мнозина експерти предполагат, че думите на Атанасов ще се използват като основание за подмяна на шефовете на ключовите за страната ни структури, като по този начин Румен Радев ще бъде тотално избутан от властта.

Очевидно държавният глава е наясно какво ще последва и затова се хвърли на амбразурата да пази хората си. Острите му коментари срещу управляващите навеждат обаче на мисълта, че Радев няма останали козове, с които да се противопостави на четворната коалиция и може би е въпрос на време да се стигне до подмяната на шефовете на спецслужбите. А с това ще бъдат разрушени и последните мостове между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2.

Първият мост падна покрай падането на ветото на България за старта на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Румен Радев застана на позицията, гласувана от парламента, Кирил Петков започна да прави опити да я погази. Вторият мост падна с отстраняването на шефа на „Булгаргаз“ Николай Павлов, приближен на Румен Радев. Третият мост започна да се руши камък по камък с главоломните цени на горивата, храните и всякакви услуги, които направо изяждат девиза на Радев от втората му кампания за президент „С вас съм!“ и ликвидират желанието му да е на страната на народа.

А след атаките на Кирил Петков и коалиционните му партньори срещу шефовете на служби, назначени от Бойко Рашков под диктовката на Румен Радев, Ларгото между президентството и Министерския съвет става по-опасно за живота дори от бомбардираната Украйна. А войната между Петър Стоянов и Иван Костов прилича на задявка на възпитаници на кралски лицей.

Все пак любопитството остава – кой ще победи? Бащицата Радев или чадото му Кирил Петков? Няма да набъркваме Тургенев, че да не объркаме окончателно Просто Киро.