Само в 7DniSofia.bg

ВМРО разгневени: Отменете изложбата „Другите българки“, гавра е с картините на Майстора

красимир каракачанов

Да се отмени изложбата, която предстои тази вечер в столицата – „Другите българки“, в която транссексуални бяха поставени върху картини на Владимир Димитров-Майстора, призовава от ВМРО в декларация, разпространена до медиите.

Тази вечер от партията организираха и протест срещу изложбата, но в съобщението си уточняват, че той се отменя, а вместо това партийците ще помагат на бежанци от Украйна. От ВМРО подчертават и, че провеждането на такова събитие, докато през една граница тече война и „умират наши братя“ е „меко казано нагло“.

„Ние бяхме първите, които се противопоставихме на тази гавра, реализирана с държавни пари, и оповестихме още преди месец, че ще направим протест по време на откриването. Днес обаче времената са други.

Във време на война, на потоци от бежанци – източноправославни християни, голяма част от които са етнически българи, считаме това за неуместно. Във времена на милиони разбити човешки съдби, на милиони трагедии категорично заявяваме, че мястото на всеки един от нас не е пред галерията, която прокламира грозното лице на изкуството. Нашето място е там, където можем да помогнем за събиране и разпределяне на помощи за пострадалите, за координиране, осигуряване на жилища, настаняване и намиране на работа на събратята ни от Украйна“, посочват от организацията.

От ВМРО подчертават, че с протеста им би се изгубил ценен човешки ресурс, който може да бъде полезен в хуманитарната криза. Но отново призовават организаторите на изложбата да я отменят и да върнат парите, дадени им за целта от държавата.