Само в 7DniSofia.bg

Борисов: Осъждам изцяло варварското нападение на Путин, случващото се е опасно за нашето положение (ВИДЕО)

Темата днес за наше най-голямо съжаление е война. Както президентът Радев и военният министър да го наричат, то си е война. Когато ти атакуват столицата, гърмят взривове. Това каза в изявлението си пред МГЕРБ в Хисаря лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Животът така или иначе върви. Гледах много внимателно езика на тялото, израза, интонацията и на президента Путин, и на европейските лидери. Ние имаме в момента Радев и неговият съратник Янев, колкото и да се мъчат да оневинят войната, агресията, бруталността, която Русия има над Украйна – няма как да стане. Никакви мотиви не оправдават войната и човешките жертви! Чудовищна война – с ракети, танкове, коментира бившият премиер.

Радев като военен я приключи – каза Русия победи, до ден, два този процес ще свърши. Аз твърдя, че няма да свърши. Радев каза за Крим – руски е. Тази война ще продължи дълго, тя ще е кръвопролитна много повече, отколкото сera съобщават. Колкото и Радев, и Янев да се опитват заметат войната под килима, тя няма да бъде заметена. Световната общност реагира по-слабо, отколкото ми се искаше, констатира Борисов.

В България има много проруски хора и знам, че и на тях им е също неприятно като гледат тези военни действия. От каратето знам, че всичко можеш да го решаваш, докато се окървавиш. Като ти разбият устата, носа – няма спиране.

Езикът на тялото на Путин излъчваше бруталност, излъчваше свирепост. Какво ще се случи нататък ще видим, но няма да свърши лесно. Това е опасно за нашето социално, икономическо, финансово положение. Доставки на стомана и желязо са приключили. Може да се внася от Турция, но там има квоти. Газът ще спре последен. Няма да свърши така лесно тази война. Осъждам изцяло варварското нападение на Путин, възмути се Борисов.

Вчера ни подкрепиха само ДПС и ДБ да не даваме пари на ВПК на Русия, за ремонти. ПП отхвърли нашето предложение – за какъв общ глас говориши бе, обърна се към премиера Кирил Петков лидерът на ГЕРБ. „Неговият министър на отбраната снощи по „Панорама“ го заплаши (Кирил Петков, бел. ред.), че ако му се иска оставката, то коалицията ще се разпадне. Ако не бяхме ние да го подкрепим Кирил Петков, той трябваше да отиде в Брюксел без мандат. Председателят на НС се учи много бързо, но Кирил Петков щеше да отиде без подкрепа в Брюксел, ако не бяхме ние да го подкрепим“, подробно обясни бившият министър-председател.

Думите, че Радев готви паралелна партия са верни – иначе как Янев ще говори така на Петков. ДБ си загубиха физиономията – нямало война, иначе ще ви изритаме, с 3 % няма какво да правите. Абсолютно извиване на ръце и аз се питам какво ги държи заедно, след като не е интересът на държавата, риторично попита бившият премиер.

И стигам до енергийната комисия – за няколко секунди по няколко милиона си сложиха в джобчетата. Ако не съм прав ще се извиня, но защо я засекретиха – взеха на депутатите телефоните. Защото са техните фирми, какво И е секретното на търговията на борсата. Аз казвам, че ето това е корупцията. Медиите знаят кои са тези, дали шефът не е намесен, дали неговата фирма не е намесена? Не знам. Корупцията, далаверата – това ги държи.

Планът за възстановяване и устойчивост пет пъти го гледахме, месеци наред. Сега няма обсъждане, няма нищо – тези щяха да ни учат на демокрация. Излизат и с един бодряшки дух, говорят…Викат – ние сме го изпратили, Плана. Дадоха им още един месец отсрочка – за да има пари за общините, за чистотата на въздуха, за фирмите, за бизнеса. Ако нямаш свой човек в правителството да ти превърти газа, да вземеш няколко милиона за секунди – си обречен, заяви лидерът на ГЕРБ.

Говорят в Брюксел едно, а в същото време гласуват да даваме пари на ВПК на Русия. В същото време затварят небето за полети – наказват българския туризъм, бизнес. Я се замислете, има ли логика?, риторично попита Борисов.

Радев, понеже ще ходи в Полша, затова говореше сдържано, защото знае – поляците там…Но неговият човек Янев… Загиналите в Украйна за ден са колкото починалите от Ковид-19 в България за ден. Тези санкции на някой като на Томислав му се виждат меки, защото го няма SWIFT-а, но тези санкции ще ударят много индустрии. След косовската криза дойде гръцката криза, сега украинската криза, допълни Борисов.

Да не им се плашат на Радев и Янев, може да се преформатира.., има отговорни партии, които в един момент ще се намесят, за да сложат всичко на мястото. Не са безалтернативни, прогнозира лидерът на ГЕРБ. Досега каквото съм предупредил все е станало. Говорих за Руменрадевата зима – хората сега не могат да си платят сметките. За тази коалиция казах, че не могат да управляват. Не могат. Слави Трифонов най много да пусне един пост срещу мен, като няма какво да правят и излизат и започват да говорят срещу мен. Но това хората не ги храни. А Борисов само ви гледа сеира, заяви лидерът на ГЕРБ.

Позицията на президента Ердоган също беше много точна, сега сякаш не го забелязват от демократичната общност. Неговата позиция и В НАТО беше много точна – каза, че в НАТО трябваше да защитим много по-твърдо. А сега все едно казваме – Мараджиев, ти сега в тази зала можеш да биеш Росен, но ако излезеш навън, тогава ще се намесим. Вътре – може, не знам как по-нагледно да го обясня, това, което се случва, добави бившият премиер.

Войната им идва като поръчка, за да се оправдават. Трябваше компенсационни мерки юни-август. Същото е с газа. Имам инструменти. Моята дума се чуваше, нямаше да дам такова нещо да се случи. И българите знаеха, че това не може да им се случи – имаха българско овчарско куче да ги пази. И затова се случи това и с тока, и с газа, но вече няма връщане. Няма как на хлебаря да му правиш и тока, и нафтата – това как ще с еотрази на потребителските стоки. Радев гледа орънжерии, ама няма вътре краставици, 7 лв. краставици. Това е жалко, това е трагично, възмути се Борисов.