Окончателно: Махат данък лихва, намаляват данък уикенд

пари

Намаляват данък уикенд на 3% и махат данък лихва. Това решиха депутатите с приетите на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Вносители са шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански и Кирил Симеонов от ИТН, както и Искрен Митев и Венко Сабрутев от ПП.

Предложението за намаляване на данък уикенд влиза в сила още през тази година, но се намалява на 3 на сто, досега той беше 10%.

Така нареченият данък уикенд, който се начислява например при ползване за лични цели на служебни автомобили, фирмени имоти и други активи първоначално идеята беше да се начислява през тази година и да бъде намален от 1 януари 2023-а. Сега обаче депутатите решиха да остане в сила, но да бъде намален.

Данъкът беше въведен през 2017г. от ГЕРБ с идеята да се премахне използваната практика лични автомобили и имоти да се водят собственост на компании, за да се спестят данъци.

Данък лихва пък бе въведен през 2013 г. и тогава имаше изчисления, че от него ще постъпват 120 млн. лв. годишно в хазната. Оказа се обаче, че постъпленията са в пъти по-малко, а с почти нулевите лихви по депозити на практика няма приходи за държавата.

С други законови промени депутатите решиха детските градини и яслите да станат безплатни от април.