Проф. Витанов с нова шокираща прогноза за COVID-19

проф. Витанов

Към настоящия момент не се очаква да има вторичен пик на петата COVID вълна. Това написа в социалните мрежи математикът проф. Николай Витанов.

„Дръжте го стабилен и натрапникът Омикрон няма да пробие защитата“, пише още проф. Витанов. Според него здравната система се справя, както се и очаквало. Той е изчислил, че базовото репродуктивно число днес е 0.93 и обхватът на заразата се свива и то посред зима. Той не очаква суперпожар или препълнени болници, както и да няма тотален локдаун. Пречупване на тренда на растеж на регистрираните нови случаи на ден – пречупен в прогнозирания срок. „Трендът на нарастване на заетостта на леглата в болниците- пречупен посред зима. Очаква се спадът да продължи“, казва още математикът и добавя, че българската здравна система може да се справи.

„Зададена траектория на социалната система: да мине през вълната без налагане на тотален локдаун. Системата се движи по зададената траектория.Трендовете се пречупват според прогнозите. Виждате, че мерките полека се отменят. Регионите започнаха един по един да излизат от червената зона. Дръжте „Хари Селдън“ стабилен. И зеленият сертификат ще падне“, пише още математикът.