Георги Марков: Канадеца е за учебник по вот на недоверие – нанесе тежки щети, направи ни за смях

кирил петков

– Г-н Марков, преди няколко дни в интервю за нашата медия буквално извикахте „Долу Кирил Петков!“. Започнаха и протести на съсловни организации и партии, но кучетата си лаят, керванът си върви. Какво би могло да се направи в тази ситуация, в която, България е „изпуснала въздух“ във всички посоки?

– Аз мисля, че е дошло време за вот на недоверие към правителствотo нa Кирил Петков. Мисля, че Канадеца е буквално за учебник по вот на недоверие. Ако приемем, че правителството би могло да бъде изчаквано в областта на икономиката, финансите и т.н., за да дойде на себе си, то не може да се каже за външната политика.

Кирил Петков със своите изказвания и поведение нанесе тежки щети на българската демокрация, разстреля достижения на българската демокрация, направи ни за смях в очите на Македония и на други държави. Вижте хронологията:

1. Той заяви на всеослушание, че за 30 г. България нищо не е направила за Македония. С това той подмени историята на българския преход. Прати по дяволите факта, че правителството на Филип Димитров беше първо в света, признало Македония, и по времето, когато на площада в Солун над милион гърци ревяха „Македония е наша!“; игнорира факта, че д-р Желев успя да убеди на софийска земя президента Борис Елцин Русия да признае Македония; заличи факта, че Иван Костов създаде много дружески отношения с Любчо Георгиевски. В Рим честваха заедно 24 май, помогна на македонците за бежанската вълна и бежанските лагери; игнорира факта, че българският премиер Симеон Сакскобургготски ходи в Охрид, за да си видят македонците царя; накрая обезсмисли големите усилия на Бойко Борисов за Западните Балкани и тяхната интеграция в Европа. Защото Бойко вкара в дневния ред темата за Западните Балкани на блестящото европредседателство. Той можеше да вкара темата “Европа-Африка“, например.

2. По безумен начин заяви от Брюксел, че България не е готова за Шенген, след като точно обратното приеха почти всички европейски институции. Всъщност Канадеца говори с гласа на българомразеца – холандския премиер Рюте. Реално този колоездач ерген ни спираше за Шенген.

А какви ги бръщолеви Киро, че не си пазим границата? Нека не забравяме как декември 2015 г. Дейвид Камерън похвали Бойко за изградената ограда по границата, а Виктор Орбан го награди с „Великия кръст на унгарския орден“.

Ако днес Бойко Рашков не може да пази границата, да си дава оставката!

3. Подмяната на снимките по време на Мюнхенската конференция е най-грозното нещо, което съм виждал в българската дипломация през всички тези 32 г., че и преди нея. Освен това тази подмяна е и обида за премиера на Македония. Снощи прегледах македонските сайтове. Навсякъде на първа страница са сменените снимки.

4. Стигнахме дотам да се гордеем, че Руанда ни хвали за борбата с корупцията. Ама кой от Руанда? Един президент сатрап. И въобще каква беше тази среща? Аз харесвам тебе, ти харесваш мен.

Считам, че ГЕРБ, в чиито редици са двама бивши министри на външните работи – Даниел Митов и Екатерина Захариева, е в състояние да проведе много смислен и истински дебат по тези теми за Шенген, Македония и т.н., за да убеди българския парламент, че Петков трябва да си отиде и мнозинството, като се завърти конституционната рулетка, да си направи нов кабинет – без Петков и без Рашков, който може би ще се окаже най имотният следовател в Европа, и то от най-бедната страна в ЕС.

– Добре, но досега вотовете на недоверие никога не са успявали – от началото на прехода, та до днес…

– Точно така е. Това като факт не обезсмисля – необходимостта от дебат в парламента. Нещо повече – аз мисля, че сега шансовете да е налице първият успешен вот на недоверие, са по-големи от всякога. Г-жа Нинова трябва доста цигари да изпафка и да си помисли много добре. Това, което тя направи като отказ да отпътува за Македония в знак на несъгласие за срещата на македонския президент с ОМО „Илинден“, може да се окаже само евтин трик, ако нейните 26 депутати се съгласят, че Петков действа добре за Македония, за Шенген и T.H.

Нинова има гениален ход – да подкрепи вота, правителството да падне и да се състави ново, отново с участието на БСП, но с друг премиер. Тя би спечелила от такова нещо. Обратното е от 26 депутата, в следващия парламент, партията да се бори за 13.

– Добре, но ГЕРБ се обявиха за конструктивна опозиция и не искат да правят деконструктивни ходове?

– Вотът на недоверие, както и сезирането на Конституционния съд, е важно оръжие на българската опозиция, в т.ч. и парламентарният бойкот. Ако някога със Стефан Савов 1991 г. си стояхме на топлите банки във Великото Народно събрание, а не го бяхме напуснали, а и след това не бяхме направили гладна стачка, никога нямаше да победим БСП.

ГЕРБ трябва да се поучи от съдбата на НДСВ, която от много конструктивизъм, от 2 млн. гласа, слезе на две нули…

– А защо се получи така?

– Ами защото царят във в. „24 часа“ обеща предизборно, че няма да прави коалиция с БСП. Но след това направи, както обикновено са казва, в името на България. ни Тройната коалиция на БСП НДСВ и ДПС, вкара България в ЕС. По-точно – взеха в ЕС на юнашко доверие в аванс, по геополитически причини. Тогава Мони Паси каза: „Ваше Величество, сега е моментът да бягаме от коалицията. Изпълнихме това, за което се бяхме събрали с БСП и ДПС“. Царят му каза: „Давай, давай да бъдем конструктивни докрай“.

И от много конструктивност минаха на двете нули… Бойко ги знае тия работи. Затова създаде ГЕРБ и свали Тройната коалиция.

– В предишното ни интервю голям интерес предизвика вашето твърдение, че видим ли камерите на Си EH EH B Украйна, значи войната предстои.

– Олимпиадата свърши. Чакаме войната. Наистина хвърлих едно око на Си Ен Ен в събота вечерта. Каките са се запъхтели от екрана. Говори се само за бъдещета война. Нещо повече – има много оригинален клип за бъдещите военни действия, в който гледам и кадри на една млада девойка от Си Ен Ен, с каска на главата, как е затънала до глезени в калта на едни украински окопи.

Аз мисля, че война в Украйна предстои, както вчера каза и премиерът на Чехия Петър Фиала. Някой ще направи провокация, за да я предизвика. Ще видим откъде ще дойде провокацията. 2014 г. по време на Майдана, провокацията дойде от грузински стрелци, Доведени от Саакашвили и платени от Сорос, със знаението на Си Ен Ен, Байдън, който беше вицепрезидент тогава и Виктория Нюланд, които стреляха и по протестиращите, и по органите на реда. Сега кои ще са тези провокатори, не мога да гадая.

– Президентът Петър Стоянов даде голямо телевизионно интервю, в което каза в прав текст, че е много обезпокоен, че България отново е разделена на Русия или НАТО. Вие предложихте Петър Стоянов за държавен глава, как ще коментирате тези негови опасения?

– Да, наистина още юли миналата година, аз скромно заявих в моя Фейсбук в три точки, защо Петър Стоянов е най-подходящият в този момент президент за България. Той е най-подготвеният държавник, но никой не ме чу.

За младата аудитория ще кажа, че президентът Стоянов е убеден натовец, либерал, изключително близък с фамилия Клинтън. По негово време Бил Клинтън дойде в България, за да ни каже, че имаме европейски сърца и това беше първото посещение на американски президент в България.

Стоянов и полякът Квашневски бяха любимците на Бил Клинтън. Квашневски Бил го заведе на концерт на „Ролинг Стоунс“, а Петър Стоянов стана шеф на негова фондация. Даже един път му се обадих да го поздравя, че връчи от името на фондацията награда на Клаус Майне – солистът на „Скорпиънс“ незабравимата песен „Вятърът на промяната“.

Затова е прав президентът Стоянов да се кахъри за настроенията в България. Само че, този път, разделението Русия-НАТО, не се дължи само на прочутото славянофилство, добро отношение към православието, русофилията, това, че милиони българи са чели повече Вазов, отколкото Сорос, то се дължи и на падналия авторитет на НАТО по света, в т.ч. и в България.

Няма как да е иначе. Не може да си припомним бомбардировките в Сърбия. Тогава сенаторът Джо Байдън каза: „Аз предложих да бомбардираме и да разрушим всички мостове в Белград, за да им дойде акълът на сърбите и да се научат да се съобразяват с нашите западни ценности“. Е, кои са тези западни ценности днес? Третият пол, джендър идеологията, гей браковете, гей осиновяванията, миграцията, табу на думата християнство, преследването на белия хетеросексуален мъж. Тогава загинаха невинни деца, журналисти. Даже една ракета удари и един покрив на къща в Горна баня. 80% от българите бяха против тази война.

Големите антинатовски настроения се създадоха преди години, когато стана ясно, че Щатите и Англия, са ни лъгали, ама яко са ни лъгали затова, че бомбардират Ирак поради факта, че Саддам има химическо оръжие. А се оказа, че Саддам няма химическо оръжие и всичко е една голяма лъжа.

Да видим какво каза по темата испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро: „Колониалната инвазия в Ирак е най-грозната лъжа от машината за лъжи, която опрадвава тези актове на варварство и завинаги ще остане сред най-големите престъпления срещу човечеството“.

Ами я да си спомним как Тони Блеър си посипа главата с пепел – с цяла кофа пепел! Оказа се, че той е лъгал – и това го констатира комисията, оглавявана от Джон Чилкот, че е лъгал за химически оръжия, с които Ирак е разполагал в името на особените си отношения със САЩ и солидарността към тях. Той не се съобразява с твърденията на прокурора на Англия тогава лорд Питър Голдсмит, който му каза, че войната не може да бъде оправдана само с това, че иска да смени един режим.

Всъщност, тези бомбардировки махнаха едно зло – Саддам Хюсени, и доведоха едно десет пъти по голямо зло – „Ислямска държава“, от което днес пати цяла Европа, от развихрилата се миграция на ножа, да не говорим за милионите жертви.

– Вие споменахте специално за читателите на ПИК да прочетат в. „Труд“ и интервюто там на Тъкър Карлсън, който каза, че за хаоса в Украйна са виновни Джо Байдън и сина му. Бихте ли казали с две-три думи, защо този американски журналист е толкова важен и мненията му се ценят?

– Франция – най-популярният десен телевизионен водещ във „Фокс нюз“. Много е претенциозно аз да му правя рецензия, но ще кажа какво каза за него Доналд Тръмп, след като Карлсън беше в Унгария и направи филм за Орбан, който беше излъчен с огромен успех в ефира на „Фокс нюз“. Тръмп каза: „Страхотна работа, Тъкър! Гордея се с теб!“.

– Споменахте Виктор Орбан. Имаше критики към него, че как така човек, който се представя за антикомунист, е на посещение при Владимир Путин…

– Първо-на Орбан никога не му се е налагало да се представя за анти-комунист, защото той е истински, автентичен анти-комунист на дела, а не на думи. През 1988 г. в България дори не се говореше за перестройка, когато в Унгария той прави партията ФИДЕС за сваляне на комунистическия режим, заедно със сегашния президент Янош Адер и президента на парламента Ласло Кьовер. Тази света троица 34 г. още не се е скарала…

Орбан вкара Унгария в НАТО. По времето, докато той беше при Путин в Москва, в Америка беше шефът на Генералния щаб на унгарската армия, който представи ракетите, които Орбан закупи и тепърва ще пристигнат в Унгария. Неговият анти комунизъм няма нищо общо с желанието да търгува успешно с Русия и той го прави успешно вече 12-та година. Унгарците одобряват добрите отношения на Орбан с Путин, както и отварянето на унгарската икономика на Изток – Китай, Южна Корея, Япония, Индия, Индонезия. Затова растежът му е 7.1%, а износът – 119 млрд. евро за миналата година. Затова и унгарците плащат най-ниските режийни.

Орбан направи и невероятен жест – забележи, Иво – по половин годишна заплата бонус, сега февруари, на всички унгарски военнослужещи за това, че пазят чудесно границите на страната.

– Разбрах, че на 3 април, когато са насрочени и изборите в Унгария, избори насрочи и сръбският президент Александър Вучич. Има ли нещо случайно или е просто съвпадение?

– Според мен няма нищо случайно. Блестящите – отношения между двамата са добре известни. Влакът-стрела, който китайците финансираха с 2,5 млрд. евро, вече се строи и от 2025 г. между двете столици ще пътуваш за нула време.

На 3 април живеещите във Войводина около 500 000 унгарци, които са с двойно гражданство, сабале ще гласуват за Виктор, а след пладне – за Вучич.

ПИК