Дончев бесен: Да се ревизират общини, ако са искали пари за ток, е като да наказваш търсещия помощ

томислав дончев

Подходът да се ревизират общините, ако са поискали пари за ток – не е добър и това е като да наказваш някой, който иска помощ. Това коментира във Варна депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев, по отношение на въведеният в много варненски общини, режим на уличното осветление заради високите сметки за електричество, съобщи Радио „Фокус“ – Варна. Дончев посочи, че най-различни институции проверяват непрекъснато общините и вероятно това са най-проверяваните институции в страната, наравно с министерствата и агенциите.

„Проблемът е двуяк. Голяма част от общините нямат пари, за да платят уличното осветление, което в някои случаи е три пъти по-скъпо. По-големият проблем обаче е, че държавата няма приет бюджет.

Това обаче, което по-рядко се споменава е, че когато държавата няма приет бюджет, то тогава и общините нямат приети бюджети. Това означава, че те трябва да работят на разходните тавани от миналата година. Ами да, но когато газа ти е със 150% нагоре, електричеството е с 250% нагоре, то в един момент се оказва, че нямаш право да платиш по-голяма сума, отколкото си платил миналата година и просто няма как да се извърши подобен разход. Това е част от капана, в който са попаднали общините. Затова бих препоръчал по-внимателен подход, защото нито един политик не е спечелил при война с местната власт. Това все пак са личности избрани от хората“, категоричен бе Дончев.

Той допълни, че средствата, които ще се доплащат за мегаватчас са недостатъчни и допълни, че е чул и още един интересен анонс. „Става въпрос за окрупнени доставки на електроенергия, което според мен е интересна идея, но няма как да сработи бързо. Нужни са месеци, за да се организират всички дейности, а за това време част от общинските и социални услуги могат да затворят, защото сметките за ток и газ си вървят“, обясни Дончев. На въпрос, какво се случва със средствата от Плана за възстановяване и въобще дали е приет, той заяви, че по думи на премиера – планът е изпратен, но пък ЕК са отговори, че план различен от този, който са получили на 15-ти октомври от втория служебен кабинет – не са получавали.

„ В този смисъл, аз предпочитам да вярвам на Европейската комисия. Може би е изпратена някаква версия или някакви предложения, но за мен по-големият проблем е, че никой не е виждал тези предложения. Тук искам да уточня, че консултациите се правят по следния начин: Екип разработва едно предложение, подлага го на обществено обсъждане тук, ако има креативни идеи или критики, след което го приема и се изпраща в ЕК. Да съгласуваш нещо със заинтересованите страни в България, с българските граждани, нещо което е одобрено или неодобрено от комисията, това не са публични консултации – това са последващи реакции. Особено пък ако става дума за екзотични идеи. Какво имам предвид – в района на Стара Загора да се изгаря боклук и останалата част от необходимата топлоенергия да се добива от геотермални източници. И аз обичам да съм смел, и аз обичам да съм авангарден, но едно подобно предложение трябва да бъде включено за финансиране и да се иска помощ от Брюксел, когато сме сигурни, че то може да сработи. Защото опитът ми е показал следното: ако си си наумил нещо, което е спорно и ЕК не ти го одобри –тогава е лошо. По-лошо е обаче е да ти го одобри, защото ще получиш пари, с които да реализираш спорната идея, в един момент ще се окаже, че тя няма да даде нужния резултат и нито ще имаш ток, а освен това ще трябва да връщаш и парите“, категоричен бе Дончев.