Българи гневни заради PCR тестове: Държат здрави хора в затвор!

антигенен тест

Българи, които пристигат у нас от страни, включени в червена Ковид зона, са изправени пред кауза пердута. Голяма част от тях трябва да пазят домовете си заради задължителна 10-дневна карантина, оплакаха се потърпевши в редакцията на „Марица“, пътували скоро до Гърция и Турция. Те били неприятно изненадани, когато на нашите гранични пунктове представители на здравните власти им казали, че за да ги пуснат в страната, освен сертификат за ваксинация или преболедуване от ковид, каквито представяли повечето, трябвало да имат задължително и PCR, направен в държавата, която са посетили, като не им признавали антигенни тестове. Предлагали на пътниците или ги върнат да си правят PCR-и, или да ги пуснат в България, но да ги поставят под карантина за 10 дни.

От принудителния затвор можели да излязат по-рано, единствено ако си направят PCR тест и той излезе отрицателен, но не по-рано от 72 часа след пристигането в България. „Големият проблем е, че през тези 4 дни, сме с вързани ръце. Защо трябва да се затварят здрави хора – това е почти цяла работна седмица, през която нямаме право да се тестваме, но и да не излизаме навън. Кой ще ни плати тези 4 „кухи“ дни? Как да си оправдаем отсъствието пред работодателя, ако не ни издадат болнични? И ако джипито не ни даде направление за PCR тест, тъй като той се издава при симптоми за ковид, а в същото време нямаме 100 лв. да дадем от джоба си за изследване, какво правим, питат възмутените граждани? Те уточниха, че специално в Гърция било безумие човек да си прави PCR тест само за да влезе в страната ни, без да го карантинират. В южната ни съседка нямало частни лаборатории както в България, а PCR тестовете се правели единствено в болниците, където имало риск човек да се зарази.

Според заповед РД-01-19/14.01.2022 г., на здравния министър проф. Асена Сербезова, визираща временните противоепидемични мерки / 19.01.2022-31.03.2022 г./ за влизане в България, съобразно оценката на разпространението на COVID-19 и съответната цветова зона в съответната държава, в частта 4.4 за Червена зона, е посочено следното: „Лицата се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на равностоен или аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или равностоен или аналогичен на него документ. Които не представят нито един от документите по т. 4.4 се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Поставеното под карантина лице може да направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID19″.

Попитахме в Министерство на здравеопазването защо PCR тестът не може да се направи още първия ден след влизане в България, а трябва да се чакат минимум 72 часа? От пресцентъра лаконично отговориха, че „въведеното изискване е с оглед за това, че при влизане в страната без необходимия документ, лицето да престои 72 ч. под карантина, за да може при евентуална проява на клинични оплаквания в първите дни, да не се допусне разпространяване на вируса“.

Същия въпрос зададохме и на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Ето и неговия отговор: „Златният стандарт при изследването за Ковид е PCR методиката, тя ни дава максимална сигурност на резултата. При скорошно заразяване има кратък прозоречен период до позитивирането на резултата от изследването. Изследването след третия ден на карантината дава максимална сигурност, че лицето е наистина отрицателно, а общественото здраве максимално защитено“.