Шефът на тотото с разкрития защо министърът на спорта иска да го смени: Уволнението ми е политическо

Любомир Петров

Шефът на Българския спортен тотализатор Любомир Петров разкрива защо спортният министър от ИТН Радостин Василев иска да го смени и съобщава актуалното финансово състояние на БСТ.

„В понеделник освобождавам всички членове на съвета на директорите и изпълнителния директор на Българския спортен тотализатор. По първи мои анализи има изключително тежки проблеми в БСТ. В последните шест години четири са на загуба. Ще преминем към ново ръководство на БСТ“, каза Василев миналата седмица.

„Много се говори за тотализатора, искам да съобщя цифрите, както и да направим лек отчет за свършеното през последните 2 години. Аз съм професионалист с 20-годишен опит. Относно печалбите, ясно сме описали какви са реалните печалби и какви са отчисленията към спортното министерство. За 2021 г. общата печалба ще бъде 53 млн. лв.. За 2020 г. цялата печалба е в размер на 38 млн. лв.“, посочи Петров.

„Реално ако погледнем на нещата във финансови параметри, тотото не е било за загуба. Загубата е била само счетоводна“, подчерта още той.

Той допълни, че в процентно съотношение, печалбите на тотото растат, като за миналата година Той е 18%.

Отчисленията от тотализатора към спортното министерство за миналата година пък са в размер на 84 млн. лв. или реално почти целият му бюджет се формирал от спортния тотализатор.

Петров заяви и, че въпреки, че е монополист в лотарийните игри, БСТ няма право да продава лотарийни билети извън тото пунктовете. Ако се предприеме промяна в закона, то от тотализатора щели да генерират и още по-големи печалби.

„В момента по сметките на тотализатора има почти 50 млн. лв. Всички печалби ще бъдат изплатени с такава ликвидност, нашите играчи да не се притесняват“, обърна се към играчите тото шефът.

Нашата основна цел е да генерираме повече и повече печалби, призна Любомир Петров, коментирайки работата и повишаването на квалификацията на служителите.

„Тотализаторът е едно от най-проверяваните дружества в държавата“, отбеляза Петров.

Голяма част от екипа ми ще си тръгне най-вероятно с мен, изтъкна Любомир Петров.

„Министърът го каза по медиите, че това е решение на политическия кабинет в коалиционното споразумение“, посочи Петров.

„Нямам никаква представа“, отговори той на питане на Ива Николова дали знае кой ще го наследи на поста.

„Миналата година август месец имаше опит от Андрей Кузманов да смени Управителния съвет, без ние да бъдем уведомени. Аз разбрах от Търговския регистър. Съдът спря вписването на новия Управителен съвет и в момента текат дела. Това, което ни помолиха този път е да не пускаме жалби. Да, това ръководство. Цяло лято обикаляме по съдилищата, уморително е. След като има редовен кабинет и той не ни иска, ще си отидем, няма проблеми“, продължи Петров.

По думите му, проверката на БСП от НАП е започнала миналата година през месец март и тя към момента продължавала. „АДФИ ни проверяваха една година, не се притесняваме от проверки. Проверяват ни постоянно“, допълни темата с проверките тото шефът.

Иначе Любомир Петров няколко пъти заяви, че няма намерение да обжалва освобождаването си или уволнението си. Става въпрос за чест и достойнство, като не ме искат, ще си отида, каза той.

ПИК