Първи резултати от преброяването: НСИ обяви катастрофално намаление на населението на България

преброяване

Националният статистически институт представя на пресконференция първи резултати от преброяването на населението на страната квъз основа на Преброяване 2021.

„Основен принцип за преброяване на населението е да бъде уседнало, спокойно и в нормална и спокойна политическа обстановка, а ние имахме много трудности и премеждия.

В самото начало имахме и злонамерени атаки срещу сайта, но това беше бързо преодоляно, но все пак даде своето отражение върху нагласата на хората да се преброят електронно“, заяви председателят на НСИ Сергей Цветарски и допълни, че ще бъдат представени предварителни оценки за данните, а за окончателните данни е необходимо още време – вероятно края на тази година.
34% са електронно преброилите се хора.

Около 34% от българите са се преброили електронно – по-малко отколкото при предишното преброяване през 2011 г. „Не очаквахме толкова нисък процент. Наложите са отпечатваме допълнително преброителни карти на хартия“, призна председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски. По думите му, въвеждането на резултатите от хартиените харти, продължава и в момента. Малко по-пълна информация ще имаме едва през месец март, добави Цветарски. До края на годината ще бъдат готови окончателните данни, които ще бъдат предоставени на Евростат.

Населението на България е намаляло с 844 хиляди души в сравнение с предишното преброяване през 2011 г. и при последното е 6 520 314 души. Това съобщиха от НСИ на брифинг, на който беше представена предварителна оценка на данните от последното преброяване, проведено миналата есен.

„Това намаление в броя на населението (за периода 2011-2021 г.) е най-голямото регистрирано до сега. Над половината от него се дължи на отрицателния естествен прираст, останалата част – на миграцията“, обясни Магдалена Костова от дирекция „Демографска и социална политика“.