Ужасна прогноза за София от Climate Сentral! През 2100-а ще застигнем Египет като жега

7 Dni Sofia05.08.2017
египет

Средната температура на земята се очаква да нарасне с 4.8 градуса до края на века, но поради капризите на географското положение някои места ще се затоплят много повече. Прогнозата е на Climate Сentral – неправителствена организация, която обединява учени и журналисти и прави проучвания в областта на климатичните промени.

Според организацията София може да е градът с най-голяма цялостна промяна в температурите, които да нараснат с 8,4 градуса до 2100 г. Това ще направи летата в София, където средната температура сега е 24,3 градуса, като тези в Порт Саид (на снимката) – Египет, където е 32,6 градуса средно.

Летата по целия свят вече са по-топли, отколкото са били, и ще станат драматично по-горещи в края на века, ако замърсяването с въглеродни емисии продължава да расте.

Този проблем ще се усети най-силно в градовете, посочват от Climate Сentral.

В партньорство със Световната метеорологична организация те са създали интерактивна карта, която показва как средната лятна температура в бъдеще във всеки един от тези градове може да се сравнява с температурите сега в други градове по света. В някои случаи става дума за преминаване към нова климатична зона.

 

Напишете коментар

Вашият e-mail адрес няма да бъде публикуван.