Само в 7DniSofia.bg

Участничка в „Мастър шеф“ и семейството й посрещат Бъдни вечер в приют с бездомници

цветелина мастър шеф

Атрактивната великотърновка Цветелина Томиъм, която участва в последния сезон на “Мастър шеф”, е решила да зарадва с празнична вечеря хората, настанени в приюта за бездомни в Горна Оряховица. Желанието й е провокирано от това да зарадва обитателите с трудни съдби, останали без близките и дома си на коледните празници. Затова планира заедно със съпруга си и трите им деца да приготвят заедно трапезата за Бъдни вечер, а след това да отбележат всички заедно празника, съобщава 24 часа.

„Цвети иска да сподели празника с всички тези хора. Ще спазим всички противоепидемични мерки. Те са ваксинирани, имат зелени сертификати, а тук ще попълнят декларации, че нямат симптоми. Готовата храна също ще бъде внесена със сертификати“, обясни директорката на приюта в Горна Оряховица Силвия Райкова.

14 са обитателите на общинския приют в момента, но трима са в болница с хронични заболявания. За Бъдни вечер Цвети е решила сама да планира менюто, да осигури продуктите и да приготви вечерята. Ще включи в инициативата сина си и двете си дъщери, тъй като вярва, че е важно децата да бъдат социално ангажирани с различни каузи, които ще им помогнат да се изградят като личности.

Това не е първата благотворителна инициатива, с която Цвети се ангажира. Тя е живяла повече от 20 г. на три континента. Първоначално живее в САЩ, а след това в Тайланд, където отваря сладкарница с местната евангелска църква и обучава жени, жертви на трафик, да правят десерти. Връщайки се преди три години в родния си град, Цвети отново иска да е полезна и да участва в благотворителни инициативи. Така се ражда и идеята за благотворителната вечеря в приюта за бездомни лица в Горна Оряховица. Социалната услуга беше открита през лятото на 2018 г., като досега през нея са преминали над 160 души.
Приютът се радва на помощта на дарители, които им осигуряват месо, плодове и зеленчуци, но заради непрекъснато повишаващите се цени на много от храните обявиха, че се нуждаят от трайни продукти като боб, леща, олио и др., както и от хигиенни материали. Буквално за дни обаче се явили над 100 дарители, които буквално затрупали дома с продукти.
„Сега са набавени за повече от два месеца напред, а варива сигурно ще имаме до септември. Хора и организации отвориха сърцата си да помагат кой с колкото и каквото може. Възрастен мъж, треперещ, дойде и донесе торбичка с храна, поканихме го да седне, но той си тръгна безмълвен“, трогнати са от екипа на приюта.

Пратки и колети продължават да пристигат на място и с куриерски фирми. Далите от „Зонта клуб“ също донесоха лични подаръци за всеки от настанените. Силвия Райкова обаче с благодарност казва, че нямат нужда от повече храни, даже пренасочват благодетелите към други социални услуги в града, които също са в затруднено положение.