Делян Добрев: Mерки трябва да бъдат взети веднага! Цената на тока е 10 пъти над очакваната

делян добрев

Токът днес ще струва 1064 лева – 10 пъти над очакваната от бизнеса цена. В изключително тревожна ситуация сме, мерки трябва да бъдат взети веднага. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пред журналисти в парламента. Добрев посочи, че именно затова днес от ГЕРБ настояват да бъде разгледан компенсаторният механизъм за цените на тока, предложен от него вчера.

В началото на днешното заседание той поиска да бъде включен в дневния ред, но председателят на парламента Никола Минчев не го подложи на гласуване. Мотивът беше, че така направеното предложение не съответства с правилника на НС.

„Вчера, докато писахме предложението, очакваната цена за първото тримесечие на следващата година беше 719 лева, 6 пъти повече, отколкото прогнозната пазарна цена на регулатора за този период. Когато ние приключихме проекта на решение, тази прогнозна цена скочи с още 20%.“, посочи Добрев.

Според него преценката на председателя на НС е грешна и отлага разглеждането на въпроса с един месец.

Добрев прогнозира фалити на фирми и покачване на безработицата през този период.

„И то за нещо, което ние спокойно можем да решим още днес – така от 1 декември бизнесът щеше да получи 75% компенсация.“, посочи депутатът от ГЕРБ.

Той обясни, че механизмът стъпвал изцяло на искането на работодателските организации за 75% компенсация между пазарната цена и прогнозната на регулатора – цената днес ще бъде 10 пъти повече, отколкото е предвидил регулаторът. Механизмът предвижда разликата между тези 1061 лева, колкото ще бъде цената днес, и 115 – толкова, колкото е казал регулаторът, че струва ел. енергията, да бъде покрита 75% от държавата.

„Тъй като опонентите ни ще бъдат изкушени да питат откъде ще се вземат пари за това, направили сме калкулация, която показва че само за първото тримесечие на следващата година АЕЦ “Козлодуй” ще има свръхпечалба от 2,3 млрд. лв. Дори с този компенсаторен механизъм, държавата ще вземе повече от бизнеса, отколкото ще им върне“, каза още Добрев.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории