Следователите внасят гневна декларация в ЕК за репресиите на Бойко Рашков и хората

бойко рашков

Представители на Камарата на следователите в България ще внесат в Представителството на Европейската комисия в гр. София декларация във връзка със зачестилия неправомерен натиск върху прокурори и следователи, представляващ нарушаване на принципите за върховенството на правото и разделение на властите.

Повод за декларацията на следователите е разкритието от последните дни, че назначеният от Бойко Рашков шеф на ГДБОП Калин Стоянов е притискал и заплашвал прокурори по делото за източването на пари за строежа на магистрала „Хемус“.

„Не трябва да има никаква намеса в работата ни“, заявиха след входиране на декларацията представители на Камарата на следователите.

„Искаме във всички комисии в Народното събрание, където има дебати за съдебната реформа, да участват наши представители. Ние сме за съдебната реформа“, обявиха представителите на следователите у нас.

„Не бива чрез медиите да се вадят факти и обстоятелства от разследването, които биха попречили на крайния резултат на разследването“, категорични са от Камарата на следователите. По думите им декларацията до ЕК е, защото те искат да се чува думата им и същевременно не искат противоборство.

„Специализираното правосъдие безспорно има успехи в борбата с организираната престъпност“, обясниха следователит.

„Искаме стриктно да се спазва върховенството на закона“, заяви Ясен Тодоров от ВСС и добави, че ако има съдебна реформа преди това трябва да има професионален дебат.

„Не може да кажеш декларативно, че ще закриваш един орган, без въобще да познаваш работата на този орган“, добави той.

По думите му властта на главния прокурор е строго описана в Конституцията.

„Има декларации на МВР, които директно са насочени срещу прокуратурата и работата й. Ние искаме да работим добре и да си взаимодействаме добре с органите на МВР. От първия си работен ден работя в тясно сътрудничество с МВР и имам хиляди познати в системата“, каза още Ясен Тодоров.

Следователите са категорични, че личностите не трябва да са водещи, а добрият диалог между институциите.

„Хората, които влизат в управлението сега, трябва да знаят за разпределението на властите и върховенството на закон“, продължи представителят на ВСС.

„Каквото реши законодателят, ние ще изпълняваме закона“, добави Тодоров и припомни за повода за днешната декларация-репресиите и заплахите на шефа на ГДБОП срещу прокурори.

ПИК