Лекари: Държавата да задържи в България медиците с дефицитни специалности

лекари, операция

Държавата трябва да се намеси спешно за задържане на медици от дефицитни за страната ни специалности – педиатрия, детска неврология, детска психиатрия, анестезиология, вирусология, съдебна медицина, спешна помощ, епидемиология и др. Това единодушно мнение изразиха за БТА лекари от съответните специалности.

Сред основните причини медиците да напускат системата и страната са – ниските възнаграждения, лошите условия на труд и затруднената специализация. Вероятно обаче специалността, която най-напред ще изчезне от България, е педиатрията, прогнозира проф. Атанас Темелков от Александровска болница.

В периода 2018 г. – 16 ноември 2021 г. Българският лекарски съюз е издал общо 1565 удостоверения – сертификати за добра медицинска практика, на лекари, желаещи трайно или временно да работят в чужбина. Най-голям интерес лекарите проявяват към работа в Германия и Англия, посочиха от съсловната организация.

Крайно време е държавата да обърне поглед към лекарите и професионалистите по здравни грижи, към целево финансиране на кадрите от дефицитните специалности, настоя председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Ако подложим колегите на още малко натиск без да бъдат финансово осигурени, те няма да издържат да чакат и да стоят тук заради структурни реформи, които една или друга политическа сила ще направи. Проблемите на системата няма да могат да бъдат решени, ако останем без персонал“, допълни той.

„Държавата трябва коренно да промени отношението си към педиатрията. Интересът на младите лекари към детската неврология не е достатъчно голям, като това се отнася за всички педиатрични специалности, каза доц. Петя Димова, детски невролог в столичната болница „Св. Иван Рилски“.

Според нея лошата държавна политика в тази област е причината както за високото ниво на детска смъртност, така и за липсата на кандидати за работа в педиатрията, включително детска неврология и детска анестезиология.

„Липсата на интерес към педиатрията е заради голямото натоварване и голямата отговорност, а срещу тях не сои адекватен израз на възнаграждение“, каза проф. Иван Литвиненко, педиатър невролог в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“. Според него стойността на клиничните пътеки трябва да се повиши, а условията за започване на специализация за лекарите – да се облекчат. И добави, че все още стойностите на педиатричните клинични пътеки не са достатъчни, за да покрият някои високоспециализирани изследвания и скъпоструващи дейности.