Само в 7DniSofia.bg

Борисов разкри огромен провал на президента: Идва още по-голяма криза заради Радев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкрива новата порция от предизборни поръчки за атаки срещу него от страна на Румен Радев, които изпълнява чрез фалшиви новини и без доказателства Бойко Рашков.

Вчера вътрешният министър обяви скандално, че Борисов бил собственик на банка, но днес отказа да назове коя е тя и опитва да потули гафа си, за който е подсъдим за лъжа, а също така разклаща и банковата система в страната.

на брифинга освен Бойко Борисов присъстват и двамата зам.-председатели на ГЕРБ Томислав Дончев и Даниел Митов.

„166 починали човека днес. Препълнени болници. Прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие, която е понижила прогнозата си за икономическия растеж само на България. Румен Радев и неговото „успешно“ правителство доведоха до там страната. И това е първата прогноза“, разкри Борисов.

Бившият премиер цитира прогнозата на Банката, според която страната ни е на първо място и по смъртност. „Помните, че по време на нашето управление рейтингите на държавта ни се вдигаха всеки път. После да не се сравняваме с другите, защото вече е късно. Растежът, който Европейската банка предвижда в страната, е по-нисък от Гърция и Румъния. Това ни донесе Радев“, каза той.

Лидерът на ГЕРБ цитира и Световната здравна организация, според която сме на трето място в света по смъртност от коронавирус, а съседите са обявили, че най-вероятно няма да признават българския зелен сертификат.

„Какво трябва да се направи, след като цените на тока, на хранителните продукти, на горивата, на газа, летят на горе. А всички социологически проучвания дават преднина нагоре ГЕРБ. Кукловодът Радев какво трябва да направи в такъв случай? Трябва да извади Рашков. Колегите от МВР искаха да изкарат разследването си, а черешката на тортата беше Рашков, който се потеше и трепереше и говореше неща, които неговият кукловод Радев знаеше
предварително“, коментира Борисов.

„Има ли Радев право като кандидат-президент да му докладват разследвания“, попита той.

„Не им ли пречеше да коментират това, което каза г н Велев, че само за един месец са откраднати 80 млн. лв. само от цената на тока. За последния месец 2 млрдл лв. стават с дълговете, които взеха. И вчера 50 млн. раздадени на общините, като на 99% са на червени общини. И всички, които казваха че съм раздавал милиони от джипа, те правят същото. Значи не е лош моделът „Борисов“, нали така“, възмути се председателят на ГЕРБ.

„Искам да се мери с един аршин. Това, което прави в момента Рашков като ръководител на МВР, никога не е правено. Вчера говорих с една от кметиците, които уж били арестувани, а се оказва, че само им слагат белезниците, снимат ги и след това ги пускат, защото имали температура. А тя ми каза, че са пребили хора. Истинско полицейско насилие“, разкри Бойко Борисов.

„Ние сме защитили парите, които са дадени, с банкови гаранции. Лошите новини и всичко което се случва с държавата, и най-вече с високата смъртност, доведоха до тези компромати“, каза още той и добави: „Аз банка нямам, не съм имал и сега съм си наел адвокат и ще си заведа дело. Не мога да повярвам, че дни преди изборите се прави такава политическа атака срещу една партия.

„Другите партии все едно ги няма. Наредили са се около Радев и само бой по нас. Репресията е страхотна, вървят по къщите и прибират човек по човек. Защо? Уж ги предупреждават, но само наши хора“, негодува бившият премиер.

Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев обясни, че въпросът защо не се строи „Хемус“ с европейски средства, той разкри, че от Европа се дават около 1 млрд. за пътища, а проектите у нас са за 8 млрд. лв.

„Предвид това, което се случи, искам да припомня нещо. Служебното правителство трябва да организира изборите, а не да участва в тях. А ние имаме служебно правителство, което е пряк участник в изборния процес, а преди няколко седмици една част се отцепи и участва директно в изборите. Такова чудо не сме виждали“, заяви Дончев.

Даниел Митов каза, че социологическите проучвания и кризите, които предизвика Радев и служебните му правителства, притеснява изключително много кукловода Радев и неговите проксита.

„Когато се нарушават човешки права, когато се прибягва до методи, за да бъдат манипулирани изборите, къде са т. нар. демократи? Освен че са готови да правят коалиции с БСП и да подкрепят задкулисно Радев, аз не виждам защо те не реагират, че се нарушават права на гражданите и че МВР участва пряко в манипулациите в изборите. България се връща години назад. Изборният процес у нас течеше почти безпроблемно съвсем доскоро. Сега имаме груба намеса на служебния кабинет в изборния процес. Такова нещо не се позволява на служебния кабинет и го няма в логиката на Конституцията. Когато има стабилен парламент, трябва да се води дискусия за промени в Конституцията, така че точно тези злоупотреби на българския парламент да не могат да се случват повече“, обясни Митов.