Само в 7DniSofia.bg

Рашков реже главите на полицаи по списък. Копоят на Радев вече реди постове в нов служебен кабинет

румен радев бойко рашков

Масова чистка готви назначеният от Румен Радев служебен вътрешен министър вече в два кабинета Бойко Рашков, научи ПИК. Имотният крал със сметки и палати за няколко милиона лева така се окопал на поста си, че разширява напъните си за тотално овладяване на системата на МВР чак до редовите униформени.

За тази цел от две седмици насам в цялата страна по негово поръчение в структурите на вътрешното ведомство се правят списъци с хора, които вече имат 20 години служба в системата и по закон могат да бъдат пенсионирани с нареждане от Рашков.

Става дума за повече от 5000 полицаи на различни нива. Копоят на Радев, който върши най-мръсните му репресивни поръчки, се е заел с екипа си да проверява чинно досиетата на всички. Според данните и връзките на всеки униформен се преценява дали съответният кадър може да му е от полза и да му е верен и така се решава дали ще остане на работа или скоропостижно ще бъде пенсиониран.

Рашков е искал да извърши кадровата екзекуция още миналия месец, но босът му Румен Радев категорично е забранил дори да споменава темата преди изборите, за да не изгуби подкрепа и да обърне униформените срещу себе си. Въпреки това МВР шефът е сглупил и започнал да прави списъците преди 14 ноември и вече за почти никого от високите нива в системата не е тайна каква страховита чистка предстои.

Причината е, че бившият комунистически следовател бил напълно убеден в съставянето и на трети служебен кабинет след изборите и с Радев ударно раздавали постове по всички нива на държавните институции за след изборите. Предизборните им обещания за топли назначения по всевъзможни структури щели да бъдат изпълнени в най-кратки срокове още през декември.