Важна новина от МЗ за „Делта“ варианта на К-19

251825256_3100120820245512_5104297269048099258_n

При варианта „Делта“ се наблюдава значително повишаване на нивата на заболеваемостта във възрастовата група до 19 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерство на здравеопазването.

„Делта“ вариантът е по-контагиозен (над 2 пъти по-заразен) и по-бързо разпространяващ се в сравнение с досега известните варианти на SARS-CoV-2. Затова възрастните хора, тези с хронични и придружаващи заболявания, неваксинираните и лицата, които не спазват общите противоепидемични мерки за спазване на дистанция, носене на предпазна маска и т.н., са по-податливи на заразяване.

При тях значително се повишава и рискът от тежко протичане на заболяването. Боледуват всички – и децата!, отбелязват от МЗ.
Одобрените от Световната здравна организация ваксини срещу COVID-19 са ефективни за предотвратяване на тежко протичане на инфекцията и смърт, включително и при заразяване с „Делта“ варианта на SARS-CoV-2.

Важно е да знаем: колкото по-висока е степента на предаване, толкова по-висок е рискът от заразяване със SARS-CoV-2 на обществени места със струпване на много хора.

Какво можете да направите, за да предпазите себе си и близките си?

Избягвайте места с концентрация на много хора и спазвайте физическа дистанция от 1,5 м; Носете маска, когато сте на публични места, където има общностно разпространение и физическото дистанциране е невъзможно; Проветрявайте добре помещенията както в дома Ви, така и на работното място;

Мийте ръцете си със сапун и вода или използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа; Ваксинирайте се! Одобрените от СЗО ваксини срещу COVID-19 са безопасни и ефективни, призовават от МЗ.