Политолог смачка Радев: Президентът трябва да е миротворец – точно там той се провали

румен радев

Ролята на президента е да осигури терен за дебати. Той трябва да е този миротворец, който свиква КСНС. Точно там Румен Радев се провали. Това каза в ефира на телевизия „България он еър“ политологът Цветанка Андреева.

„Президентската кампания е с мажоритарен характер. Целта не е само да се спечелят изборите, а и да се направи заявка за подкрепящата партия, както и за консолидиране на електората. Освен това, ДПС направи още един радикален ход – връща Делян Пеевски в политиката и се опитва да го реабилитира“, коментира тя и впускането на ДПС в президентските избори.

„Възникването на ДПС е пряко свързано с Възродителния процес и цялата идеология беше насочена натам. Румен Радев получи три силни отговори. До миналата седмица победата на Радев беше предизвестена. Карадайъ му припомни, че държавният глава трябва да е президент на всички граждани, от всички етноси“, допълни тя.

Лозан Панов пък си позволи да го нарече фалшив герой. Ролята на президента е да осигури терен за дебати. Той трябва да е този миротворец, който свиква КСНС. Точно там Румен Радев се провали“, каза още Андреева.

Тя прогнозира на битка между проф. Анастас Герджиков и Румен Радев на балотажа и предупреди, че не е ясно дали политическата криза няма да се задълбочи с преизбирането на сегашния държавен глава.