Само в 7DniSofia.bg

Гълъб Донев се гаври с българите: Увеличението на доходите Ви е по-голямо от инфлацията

гълъб донев

Служебният социален министър Гълъб Донев се изгаври с българите в свое участие по БНТ. На въпрос дали инфлацията ще изяде увеличението на дохода на българите, Донев беше категоричен, че все още няма как да стане, защото ръстът на инфлацията не е толкова висок, колкото е нарастването на доходите. То е около 14-15%, а инфлацията се движи под 4%.

„Увеличението на цените се усеща в целия свят, след проинфлационните процеси, които бяха предизвикани от огромното наливане на финансов ресурс в икономиката на САЩ, Япония и Европа. Това са процеси, които са взаимно свързани и няма как да не доведат до нарастване на цените“, уточни той.

Донев допълни, че икономиката тръгва да се възстановява, въпреки че сме в извънредна епидемична обстановка, и това води до по високите цени на газа и електроенергията.

Социалният министър коментира принципни възможности за мерки, които да подпомогнат българите през зимния сезон. Могат да се търсят различни варианти с микс на синьото гориво, така че цената да спадне, коментира министърът.

„Енергийно бедни е термин, който има отношение към енергийната ефективност на жилищата, а не за това, че цените на електроенергията на топлинните носители са по-високи и заради това имаме енергийно бедни“, изясни Донев.