Само в 7DniSofia.bg

Личен лекар: 300 лв. и шише уиски за Covid сертификат

коронавирус сертификат

„Срещу 300 лева и шише уиски мои колеги издават фалшиви Covid сертификати на пациенти, че са ваксинирани”.

Така личният лекар М.Д., категорично настоял за анонимност, призна в прав текст пред Lupa.bg за далаверите с живота ни, които пълнят джобовете на медици с обидно ниска морална хигиена.

Според доктора, практикуващ в голяма софийска болница, случаите са много трудно доказуеми, защото цялата афера става на четири очи, а контролен орган няма как да изиска потвърждение от съмнителен пациент за наличието на антитела.

„Фалшивите ваксинации влошават и без това тежката пандемична ситуация, умолявам колегите си да престанат с бруталната гавра с общественото здраве”, апелира източникът на Lupa.bg.

Че е трудно разкриването на подобно престъпление призна и Стойчо Кацаров.

„Все още няма нито един доказан случай на фалшифициране на сертификат за ваксинация у нас. Десетки са обаче сигналите, които се проверяват”, обясни здравният министър.

Въпреки високата смъртност от коронавирус у нас – по данни на университета „Джонс Хопкинс“, на всеки 100 заразени българи в момента умират четирима. И според здравните власти засега промяна в мерките не се налага.

Доказано фалшиви сертификати все още няма, но част от ваксинираните в тежко състояние в болница са вероятно именно такива случаи – за това вече говорят различни експерти. За такъв случай знае и адвокат Мария Шаркова.

„Вече има случаи, за които ми съобщават и близки, че тези хора впоследствие съжаляват, че са постъпили по този начин“, каза тя.

Издаването на сертификат без да е поставена ваксина е престъпление, а заплащането за тази услуга от пациента може да се приеме като подкуп, смята Шаркова. Има признаци, по които може да се насочат разследващите, за да установят фалшификацията.

„Ако от едно и също място ние имаме прекалено много издадени сертификати и техните приносители се оказват болни, включително тежко болни в лечебно заведение, или не дай си боже починали, то тогава може да се мисли за наличие на някаква тенденция“, допълни адвокат Шаркова.

„Получавали сме такива от отделни РЗИ-та, че има данни за много висок брой имунизирани в определени места от определени хора, при това с адреси в различни места в страната“, каза доц. Ангел Кунчев.

Друг сигнал за нередност може да бъде колко дози са поставени от една партида.

„От един и същи флакон да са поставяни ваксини дълъг период от време, а не в обичайния, предвиден във връзка с поставянето на ваксината“, обясни адвокат Мария Шаркова.

Данните показват, че от май досега починалите ваксинирани са под един процент.