СКАНДАЛ: Тошко скочи на Ива Митева в парламента след проблем с кворума, прати я вкъщи

тошко йорданов

Кворумът в парламента се разпадна при едно от гласуванията по време на днешното заседание, видя ПИК. Тъй като под 120 народни представители гласуваха, това принуди председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева да направи поименна проверка.

Оказа се обаче, че Митева няма да чете име по име, а направи проверката чрез компютъризираната система, където се оказа, че има 140 народни представители.

Последва ново гласуване, при което обаче отново гласуваха под 120 депутати.

Все пак Митева прие, че депутатите са се регистрирали, но не са длъжни да гласуват и се съгласи, че ще се работи, след като има регистирани повече от 121 депутати.

Гласуването беше за удължаване на работния ден до приемане на закона за НСО. Въпреки че беше гласувано да се удължи работното време, Митева предложи работният ден да остане до 14.00 часа с блиц контрола и започване на закона за НСО, а утре сутрин да се продължи с разследването на закона.

Решението на Митева обаче ядоса нейния колега и председател на парламентарната група на партията й Тошко Йорданов, който взе думата по начина на водене.

„Не може в една минута да вземете две различни решения. Ако ви се прибира, прибирайте се. Парламентът не е да идваме рано сутринта, да даваме по едно интервю и да си ходим“. Това заяви Тошко Йорданов от ИТН към съпартийката си Ива Митева. Той се накара на председателката на парламента, след като се разпали спор за кворума в пленарната зала. От ИТН предложиха да се разглежда закона за НСО и отмяната на охрана на СТОЛИЧНИЯ Кмет, главния прокурор и съпругата на Румен Радев. Народните представители обаче успяха да финтират кворума и не се регистрираха. Тошко Йорданов поиска удължаване на работното време. Митева прие предложението му и допълни, че точката може да бъде разгледана и продължена утре. Това ядоса Йорданов и прати съпартийката си вкъщи.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова също излезе на трибуната и направи забележка на Ива Митева. Според нея е добре, че скоро парламентът ще се разпуска, за да може следващият председател на Народното събрание да се запознае по-добре с правилата. Крум Зарков от БСП пък окуражи Митева и й каза да следва това, което депутатите са гласували. Социалистът се помоли да не губят време и с колегите си да приемат поне един закон докрай.