Още една смърт напомни за екзекуция с почерка на масовия убиец Станимир Рагевски

163022993939256

На 27 април 2018 година от пресцентъра на УМБАЛ Бургас разпространяват вестта, че близки на 30-годишен пациент в мозъчна смърт са дали съгласие да дарят за трансплантация бъбреците и черния му дроб.

Благородния жест спасява три човешки живота. Флагман.бг се досеща, че това решение е взето от родителите на Александър Стоянов, родом от Силистра, за когото репортерския екип разказва от 4 дни по-рано.

Александър Стоянов издъхва в реанимация от тежка мозъчна травма, несъвместима с живота, причинена от огнестрелно оръжие.

На 22 април 2018 година в апартамент на 3-ия етаж във вход „Б“ на блок 161 в ж.к.“Славейков“ в Бургас се веселят петима млади хора. Домакините Галя и Александър са поканили свои приятели, за да отпразнуват заедно рождения на един от гостите.

Около 21:30 часа Александър внезапно става от масата и казва, че се налага да си „вземе малко въздух навън“. Обстановката е приятна, не е изпито достатъчно голямо количество алкохол, за да се предположи, че домакинът и гостите са били под въздействието му.

Александър не се прибира дълго време. Не отговаря и на телефонните повиквания. След близо час изчакване гостите и половинката му Галя започват да го търсят наоколо.

Странните обстоятелства около последвалата смърт на младия мъж започват оттук нататък.

Флагман.бг уточняват, че проведождат самостоятелно разследване, позовавайки се на срещи с приятели на трагично загиналото момче, както и на полицаи.

Инцидентът, за който разказват липсва в официалната сводка на пресцентъра на ОД на МВР в Бургас, предназначена за медиите, тъй като, очевидно е било преценено, че става дума за лична драма, а не престъпление.

След повече от час безплодно издирване на внезапно оттеглилия се от купона Александър приятелката му решава да надникне в подземието на жилищната кооперация, намираща се, впрочем, в непосредствена близост до Второ РУ Бургас.

Галя намира любимия си в локва кръв и започва неистово да крещи за помощ. Александър е откаран с огнестрелна рана в главата, с входно-изходно отверстие, куршумът е влязъл и излязъл от главата, но той все още диша. Настанен е в реанимация, в кома, на командно дишане, лекарите не дават особено голяма надежда за оцеляване.

Още при първия оглед на място полицаите се натъкват на следната странна картина: До тялото има боен пистолет 22 калибър, със заглушител и заличени номера, с един патрон в цевта и четири патрона в пълнителя и забележете…2 гилзи.

На това място всеки криминалист и експерт по оръжията трябва да си зададе няколко въпроса преди да се затвори досието на Александър Стоянов с констатация – самоубийство.

Първо, никой от приятелите му не го е виждал с оръжие.

Нещо повече – никога не е показвал афинитет към оръжия.

Има и друго разминаване. Младият мъж е държал под наем апартамента на третия етаж една година преди инцидента, но не е имал ключ за гаража.

Осветлението на подземието е с фотоклетка. От свалените видеозаписи се вижда, че Сашо застава до една от колоните и пали цигара. След това движенията му спират и лампата угасва. Когато час по-късно Галя успява да влезе при него (неясно как, защото също няма ключ, б.а.), тя установява картината, която се преповтаря в протокола на полицията.

Излиза, че Александър се е самоубил в тъмното, но как е напипал пистолета и е сглобил заглушителя към него без да се движи – остава неясно.

Дали са изследвани за монтаж видеозаписите от камерата на гаража – също не е известно.

Галя съобщава на приятелите на своя любим два дни по-късно, след инцидента, че е намерила прощална бележка, в която текстът бил съвсем кратък и свързан с обяснения в любов. Това би трябвало да послужи на всички любопитни като знак, че мъртвият е имал намерение да се самоубие.

Специалист по оръжията обяснява за съпоставка на фактите отпреди три години, смята, че притежанието на такова оръжие е доста рисково, тъй като то трябва да премине през няколко ръце, в това число и през изкусен стругар, който да припасне заглушителя към цевта.

Пистолетът обикновено се носи разглобен и се сглобява преди употребата му.

Александър се движи в подземието първоначално без оръжие. Трябва да се види дали преди да бъде откаран в линейката, или в реанимация, някой се е сетил да вземе натривка от ръката му, за да се види дали по нея има налеп от барутни газове.

Но най-вече защо до тялото има не една, а две гилзи, което означава, че е произведен още един изстрел.

С какво е известен твърде младият, но богат в представите на приятелите си 30-годишен мъж?

Когато пристига в Бургас момчето започва като магазинер в павлион за хранителни добавки. Има бърз и комбинативен ум, тренира редовно, има хъс да стане богат. Дори една от татуировките му говори за неговия порив. Върху китката на лявата си ръка той е татуирал „Стани богат или умри!“.

За приятелския си кръг Сашо прави главоломна кариера от продажба на скъпи коли, но никой от обкръжението му обаче не се е запитвал откъде ги взема и кои са контрагентите и партньорите му.

След т.нар.самоубийство някои от тях твърдяха, че през последната година-две той си позволил разкош извън финансовите му възможности и започнал да взема заеми, които не можел да върне.

През това време, видно от фейсбук профилите на Галя и Сашо, двамата обикалят света. На някои курорти са с яхта, живеят повече от охолно, наетият апартамент е с висок наем.

Подобно на Габриела, любимата на екзекутирания от Рагевски – Юмер Мехмед, Галя също работи в търговски център като магазинерка и доходите й са твърде скромни, за да може самостоятелно да си осигури луксозния външен вид.

Дали Сашо не е сгафил нещо фатално по верига, свързана с изработката на т.нар. автомобили-близнаци – схема, в която мозъкът, оказва се, е масовият убиец Станимир Рагевски?

Медията си позволява да го нарече масов, позовавайки се на категоричността, с който бе произнесена следната реплика от говорителя на Прокуратурата Йовита Григорова: „Като цяло – имаме един масов убиец!“.

В контекста на тези думи в петък Григорова вметна, макар и съвсем лаконично, че Рагевски и преди задържането му на 9 август вече е имал мярка за неотклонение по висящо дело в Районния съд на Бургас за документни престъпления. По-точно ставало въпрос за намерени у него два скъпи автомобила – „Нисан Мурано“ и „Инфинити“, за които е представил неистински документи пред Пътна полиция-КАТ.

Със същия „Нисан Мурано“ известно време из града се разхожда съпругата му Елена.

Един от най-близките приятели на Сашо, вече е обърнал внимание на криминалистите от ОД на МВР в Бургас да се върнат към случая от 2018 година и отново да се вгледат в папката дали колегите им от Второ РУ са си свършили докрай и както трябва задълженията.

Разследването срещу задържания в ареста на затвора масов убиец Станимир Рагевски и неговият приятел – готвачът Деян Дичев, за когото имаме данни, че вече е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ за 72 часа, продължава.