ГЕРБ с тревожно разкритие как искат да цакат българите с 200 млн. за изборите

десислава атанасова

Имаше спорове по въпроса, но според представителят на „Сиела Норма“ няма технически проблеми за провеждането на избори 2 в 1. Това заяви след председателски съвет зам.-председателят на парламента Росица Кирова от ГЕРБ.

Атанасова – „Това, което за преден път наблюдавахме, е че се търси начин НС да се превърне в арбитър в спор между ЦИК и „Сиела“. Ние от ГЕРБ отказваме да участване в това. Политиците трябва да стигнат до консенсус кога да са изборите, това е задачата ни“, уточни Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Според нас най-добре е изборите да са на 7 ноември, а на 14 може да се проведе евентуален балотаж. Това обаче е позиция на ГЕРБ, Другите групи не са решили“, уточни тя.

„Тепърва ще има още експертни разговори между ЦИК и“Сиела““, добави Атанасова.

„Важната тема е как ще се организират избори 2 в 1, ако се наложи да са такива. Ако се реши това, трябва да се наемат още над 2000 машини, което е допълнителен ресурс“, смята тя.

От ГЕРБ отново са предложили да се гласува с хартиена бюлетина, защото е много по-евтино.

„Ако всяка неделя има избори, то те ще струват над 200 млн. в три поредни недели. Това е нашата позиция. Отговорност е на ЦИК и МС в крайна сметка“, отсече Атанасова.

По темата говори и представителят на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров:

„Като че ли софтуерни проблеми няма, но има такива в детайлизирането на договора. Това няма да попречи на вота, без значение дали 2 в 1 или по отделно“, каза той.

По думите му в момента се уточняват детайли по предишни договори.

„Договорът от 6-и февруари е проблемен. Утре ще направим техническа среща за него. Дори и да не се разберем, това няма да повлияе негативно на изборите през ноември месец“, добави той.

По думите му машините трябва да се върнат в консулските служби. Между двата тура трябва да стане това, но не в България. В службите да се препрограмират от техник и отново ще заминат в събота сутринта към секциите и няма да има проблем за чужбина“, каза той.

„Предложили сме възможност да се закупят още 1200 машини, с възможност те да са над 2000, ако има такова желание. Добре е да има повече машини, за да не стават опашки“, обясни Тодоров.

„Оценката ни е, че времето за гласуване може да се увеличи с около 25-30% и затова е добре само в някои от секциите да има още машини. 5200 лева струва една машина. Тя е малко по-висока от февруарската, но това е заради необходимия въздушен транспорт“, добави той.

Според него, ако изборите са 2в1, ще се спестят разходите за още един тур.