След продължително лечение си отиде Антон Карагьозов, лидер на “Столипиново“ (СНИМКА)

свещ

Председателят на фондация „Рома“ и бивш общински съветник Антон Карагьозов почина на 64 г. В „Столипиново“, където той се ползваше с уважение и почит заради образователните програми, които реализираше, са потресени.

„Разбрах, че e бил с COVID. Цяла седмица са се опитвали да го спасят в болница, но не са успели“, каза пред 24plovdiv.bg шефката на ромската неправителствена организация „Индирома“ Албена Костадинова. Според нея цяло „Столипиново“ в момента е пламнало от COVID.

„Идват си от чужбина, правят големи сватби с по няколкостотин души и се заразяват един друг“, добави Костадинова.

Лекарите смело са се борили, но болестта е надделяла, казаха пред 24plovdiv.bg негови близки. От читалище „Димитър Пешев“, на което Карагьозов беше председател, не могат да повярват.

Карагьозов още през 90-те години на миналия век създаде фондация „Рома“ с културно-просветна насоченост. И се превърна в един от водещите лидери на „Столипиново“. Проектът му училище „Втори шанс“ е сред най-успешните. Фондациите му вървяха добре, казват посветени. Някои го критикуваха, че покрай помощите, които идваха от чужбина за ромите, той също е получил. И сочеха към къщата му на ул. „Ландос“, която изглежда голяма и уредена. Именно там на ромската нова година се устройваха тържества с петел на Васильовден, разиграваха се томболи. По време на бунтовете за тока в „Столипиново“ Карагьозов имаше ключова роля да успокоява хората от квартала.

Антон Карагьозов оставя съпруга и трима синове, снахи и внуци.