Само в 7DniSofia.bg

Д-р Александрова: Пътят към „връщането към нормалността“ е чрез имунизацията

ваксина, коронавирус

Пътят към „връщането към нормалността“ е чрез имунизацията. Сякаш хората повече се страхуват от някакъв минимален риск от ваксините, отколкото от риска от тежко протичаща COVID инфекция, в чиято разрушителна сила се убеди целият свят.

Д-р Теа Александрова е специализант по педиатрия в отделение по педиатрия на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ от 2019 г. От началото на пандемията се включва в работата на триаж за COVID-19 за деца и отделение COVID-деца на болницата, където се лекуват деца от 30-дневна възраст до 18 г. Завършила е Медицински университет – София в края на 2018 г. За своя личен опит с COVID-19 и защо ваксините и спазването на противоепидемичните мерки са толкова важни, за да се справим с пандемията, от първо лице разказва д-р Теа Александрова.

Кое според Вас е най-важното условие, за да преодолеем кризата с COVID-19?

Виждаме, че вирусът постоянно мутира и се видоизменя, което е нормална еволюция на всеки новопоявил се вирусен щам. Това, което се изисква от нас като общество, е да се научим да живеем с вируса – да спазваме въведените противоепидемични мерки, когато се налага, да носим маски в болници, градски транспорт и закрити пространства, да избягваме големи струпваниия, да се самоизолираме при проява на признаци на разболяване, да се имунизираме. Това са елементарни стъпки, които не са по-различни от тези, необходими за избягване на сезонни вирусни инфекции или грипни епидемии, например.

Вярвате ли във ваксините срещу COVID-19 Възможно ли е да са опасни?

Както всеки лекар, вярвам в науката, в медицина, базирана на доказателствата (EBM), и в напредъка на медицинската технология. Към момента, всички данни сочат, че ваксините са безопасни. Разбира се, винаги има статистически риск, който е в рамките на допустимото. Както всяко нещо в медицината – трябва да измерваме съотношението риск/полза. За момента ползата от имунизацията надвишава риска. Сякаш хората повече се страхуват от някакъв минимален риск от ваксините, отколкото от реалния риск от тежко протичаща COVID инфекция, в чиято разрушителна сила се убеди целият свят.

Ваксините ще ни помогнат ли да „изгоним“ вируса от живота си и ако да, как?

Вирус винаги ще има, ще има и заболели от COVID. Целта на противоепидемичните мерки и имунизационната стратегия обаче е да не се стига до такива епидемични взривове, парализиращи здравната система и обществения живот, но това няма как да се случи без групово усилие – от страна на законодателство, здравни работници, но и обществото като цяло. Пътят към „връщането към нормалността“ е чрез имунизацията.

Мислите ли, че лекарите трябва да бъдат примерът за хората и да се ваксинират?

Лекарите и здравните работници са първите, които трябва да се имунизират. Ние трябва да водим с примера си. Трудно е на обикновения човек да повярва в безопасността и необходимостта от имунизацията, ако вижда съмнение от страна на лекаря си или пък се разпространява информация само съмнителни случаи от „усложенение“ след ваксинация. Нека да се разпространяват и всички случаи на безпроблемно протекла имунизация или пък безпроблемно прекарана инфекция след поставена ваксина.