Борислав Цеков посече Слави: Президентът внася кабинета, ИТН не може да го оттегля

борислав цеков

Юристът-експерт по Конституционно право и бивш президентски съветник Борислав Цеков направи пояснения във връзка с направеното изявление на Слави Трифонов, че няма да предлагат „за гласуване проектокабинет“, като го посече с процедурата, според която той няма право да оттегля нищо.

Цеков посочи, че следва да се имат предвид следните конституционни положения, уточнени и в практиката на КС (РКС 20 по к.д.30/1992).

1.Президентът внася в НС предложение за избиране на министър-председател. Не го внася парламентарната група и поради това тя не може да го оттегля.

2. Съгласно чл. 84, т. 6 от Конституцията, Парламентът най-напред избира министър председателят, а след това с отделно решение и по предложение на вече избрания министър председател гласува състав и структура на Министерския съвет.

3.С други думи, дори и утре да бъде избран предложеният кандидат за министър-председател, той може да откаже да предложи състав и структура на МС, с което процедурата на този етап приключва и се преминава към консултации на президента връчване на проучвателен мандат на посочен от втората по големина парламентарна група кандидат

Единственият начин утре предложеният за министър-председател да не бъде подлаган на гласуване е той с лично волеизявление, внесено писмено в НС или направено от парламентарната трибуна, да декларира, че се отказва, поясни още Цеков.