ВСС отряза Стоилов: Искането на Рашков е недопустимо и без доказателства

гешев

Висшият съдебен съвет не прие за разглеждане предложението на министъра на правосъдието за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Причината за отхвърлянето е недопустимост.

Членове на ВСС гласуваха с 12 гласа „За“ предложението да „остава без разглеждане като недопустимо внесеното предложение от министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев“.

Висшият съдебен съвет заседава днес по повод искането на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за откриване на процедура за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. За откриването на процедурата са нужни 17 гласа.

По-рано през деня Гешев обяви, че основната цел в сигнала на Бойко Рашков, който е нищожен, е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната система или част от тях.

Стоилов реши да подложи на гласуване предложението пленумът на ВСС да приеме решение, с което се произнася за искането за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.

Някои от членовете направо отказаха да гласуват подобно предложение, защото е абсурдно. Първо трябвало да се вземе решение за допустимостта на самата процедура.

Оставя без разглеждане, като недопустимо внесеното предложение на министъра на правосъдието за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, посочи такава формулировка г-н Петров от ВСС.

Тогава Стоилов подложи на гласуване предложението на Петров. 12 гласуваха „за“, 8 души гласуваха против. При това положение от гласуването решението се приема, каза Стоилов.

Янаки Стоилов каза, че при това положение няма смисъл да се продължава.

Така изобщо не се стигна до откриване на процедура за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев.