Румен Христов предупреди, че ГЕРБ-СДС ще е твърда опозиция

румен-христов

,,Нормално е да има умора от управлението на ГЕРБ. Имаше и фронт срещу ГЕРБ и СДС като техен съюзник в предизборната кампания. Ниската избирателна активност активност от чужбина, която пък беше в полза на Има такъв народ. Не мога да кажа за прехвърлянето на гласове, но така или иначе бяхме изпреварени с два мандата.“ Така лидерът на СДС Румен Христо коментира резултата на коалицията с ГЕРБ на изминалите предсрочни парламентарни избори. Формацията остана втора след ИТН на Слави Трифонов.

Според Румен Христов най-важното сега е дали ще има правителство.

„Предстои събиране на парламентарната група и да се реши дали ще подкрепи кабинет. На нас ни беше отредена ролята на опозиция. Тежестта пада върху трите формации, които се кръстиха „протестърски“ (ИТН, ДБ и ИСМВ). България има нужда от редовно правителство. Гражданите очакват партиите на протеста да си направят правителство, на нас ни беше отредена ролята на опозиция – не толкова от българските граждани, а тези, които влязоха в парламент от другите формации“, заяви пред БНР Румен Христов.

На въпрос дали ГЕРБ-СДС ще предложи състав на кабинет, като отиде вторият проучвателни мандат при тях.

„По-скоро този път според мен – не, защото няма желание за диалог“, посочи лидерът на СДС.

И уточни, че това е негово мнение, което не е обсъждано още с ГЕРБ.

„Приоритетите на една опозиция трудно се прокарват в парламента. Ние ще сме внимателни спрямо обещаното и това, което са прави. Смятаме да бъдем конструктивна и силна опозиция. Няма да бъдем лесна опозиция. Ще бъдем по-скоро формация, която ще се опитва да коригира грешните стъпки от мнозинството“, обясни още Христов.