Христо Стоянов към хората на Слави: Деветосептемврийци, хвърляйте джипките и да видим какви са ви идеите

46

„Джипката била паднала в дерето. Да, ама дойдоха джиповете. Колко ми напомня тази реторика на реториката след 9 септември 1944 година.“ Това написа в профила си във „Фейсбук“ писателят Христо Стоянов по повод дебелашкото изказване на Филип Станев от партята на Слави, че джипката паднала в дерето, идвала демокрацията. „Така че, Деветосептемврийци, хвърляйте джипките и да видим какви са ви идеите. И бъдете сигурни, че горивото на еволюцията не е нито дизелово, нито бензиново… Горивото на еволюцията са идеите“, призовава Стоянов.

Ето какво пише Христо Стоянов в социалната мрежа:

ГОРИВОТО НА ЕВОЛЮЦИЯТА СА ИДЕИТЕ Джипката била паднала в дерето. Да, ама дойдоха джиповете. Колко ми напомня тази реторика на реториката след 9 септември 1944 година. И тогава се говори с такъв апломб за демокрация… Да, да, за демокрация се говори. И за национализиране на частната собственост. Не джипките, но автомобилите на фабрикантите, фабриките на фабрикантите, идеите и парите на фабрикантите… За такива неща идва реч. Тогава се говори за работническо-селска власт, сега се говори за селско-космическа власт. Какви идеи ми давате, бе, момчета. Идеите дърпат човечеството напред. Спомнете си идеите на френската революция, Волтер, Русо… Спомнете си идеите за Националното ни Освобождение… Там никъде не се казва, че ще вземем каруцата на бея, файтона на чорбаджията. Там се говори за свобода, за идеи, за еволюция. Не усещате ли, че когато се заговори за собственост и нейната смяна революцията вече е завършила. Тя е била до там. До дерето с джипката. После ще заговорим за дерето с трите джипки… Докато един ден дерето се напълни с джипки и хората преминат пеш през тях към другия бряг. Разберете, еволюцията игнорира собствеността, тя се интересува от философия за собственост.

Така че, Деветосептемврийци, хвърляйте джипките и да видим какви са ви идеите. И бъдете сигурни, че горивото на еволюцията не е нито дизелово, нито бензиново… Горивото на еволюцията са идеите… Идеите…