Проф. Балтов: Ще обжалвам и няма да позволя да се петни нито моето име, нито името на „Пирогов“

Проф. Асен Балтов

Аз съм малко изненадан, защото снощи го разбрах от медиите с прессъобщение от Министерство на здравеопазването. Това обясни проф. Асен Балтов за решението той да бъде сменен като шеф на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“. На негово място здравният министър Стойчо Кацаров назначи проф. Иван Поромански.

В прессъобщението, с което се съобщава за смяната на проф. Балтов, се казва че той е извършвал нарушения – не е изпълнявал служебните задължения. „Нито една от тези хипотези не е налице, защото това нарушение трябва да бъде доказано. В момента имаме констатации, свързани с проверка, която бе в понеделник. Бяха ни връчени пет протокола, с които ние се запознахме и срещу които ще възразим в 7-дневния срок“, обясни проф. Балтов по Би Ти Ви.

За решението той да бъде сменен на поста си така и никой не го информира. „Никой не ми се обади, никой дори не е съобщил на някого от администрацията в „Пирогов“. Направена е една смяна, която е продължила в продължение на 4 часа. Извикани са новият член на борда – новият директор, както и другите двама членове на борда. В тотално затъмнение – да не би да излезе информацията. Били са поставени в една стая. Вече разбираме за такива работи от медиите“, каза проф. Балтов.

По думите му не е той човекът, който да иска разговор със здравия министър. „Щом искаш един човек да напусне поста и смяташ, че той не си изпълнява задълженията и е направил нарушения, е редно да бъде извикан и да му бъде казано какви са мотивите той да бъде освободен.

Смятам, че имаше сценарий, който започна да се развива още когато министър Кацаров зае поста в служебния кабинет. Имаше една публикация в неговия сайт, в която се твърдеше, че са били използвани не отпуснати средства от Министерски съвет по предназначени и някъде се е скрил 1,5 млн. лева, и не било ясно къде той отишъл. Беше ми изпратен репортер, който евентуално да докаже, че има такова нещо. Този репортер видя, че няма такова нещо. Видя, че всичко е записано в капитала на дружеството „Пирогов“ и че е закупена съответната апаратура, за която са отпуснати парите, проведени са обществени поръчки абсолютно прозрачно. От там започна всичко – тази проверка не мина, след което започнаха другите атаки“, каза проф. Балтов.

Той категорично отрече да е имало фиктивен прием на пациенти в „Пирогов“. „Всички пациенти, които са минали през „Пирогов“, са били лекувани. Няма никакво точене на касата! Опитва се да се манипулира обществото, че „Пирогов“ е болница, която точи касата. „Пирогов“ не точи касата, а лекува своите пациенти качествено, без да се съобразява какво струва това на болницата“, заяви проф. Балтов.

Пациентите, за които става дума в проверката, всъщност са били лекувани по клиничната пътека за COVID. „След това всички те са имали усложнения, някои от тях са били свързани с чернодробна или бъбречна дисфункция. Тази пътека, която използваме, е именно заради това – че те трябва да продължат да се лекуват по някакъв начин. Това лечение е било извършено безплатно, без да се поиска една стотинка на пациента.“

Констатациите се състоят от сумиране на броя на клиничните пътеки – оттам се получава сумата в проверката. Ние ще обжалваме тези констатации. Знаете, че това може да не се вземе под внимание и да се издаде акт, а ние имаме право да обжалваме него на две инстанции в съда и едва след това може да бъде осъдена болницата да плати тези суми, за които става дума, обясни проф. Балтов.

Той отрече категорично пациенти нда са били карани да плащат за дейности, покривани от НЗОК.

„Ако вие влизате в болницата по спешност, на вас трябва да започне веднага терапия. Няма в момента болница, която да може да започне терапията на мига и да изтегли лекарството за терапията на мига от аптеката си. Това става в рамките на следващите 24 часа. Във всяка болница, отделение, има резерв, който стои и е на въоражение за момента, в който ще има нужда да се ползва. По време на COVID пандемията знаете, че имаше изключително тежки случаи, при които е оставал остатък, който сме ползвали като резерв“, разказа проф. Балтов.

Още вчера той се възмути на твърдението на шефа на НЗОК, че „Пирогов“ е получила над 11 млн. лева за шестмесечието. без да е работила. „Какво значи, че не е работила? Всички виждаха как работи „Пирогов“! Тя е получила тези пари като допълнителен ресурс за това, че хората в нея работят в неблагоприятни условия, че има възможност да се кандидатства за допълнително дофинансиране, свързано с месечните разходи – ние го правим това редовно. 4000 лева струва лечението на COVID пациент, а знаете, че пътеката е 1200 лева. Не Салчев определя дали „Пирогов“ ще вземе тези пари, събира се управителният надзор на касата и той решава дали ще бъдат отпуснати допълнителните средства. Да, те са отпуснати, но не защото „Пирогов“ не ги е изработил, „Пирогов“ не е спрял да работи!“, каза проф. Балтов.

„Пирогов никога не е достигал този лимит от 85% или да го надвиши. Независимо какво пишат или смятат в момента, че ние сме едва ли не източвали касата, болницата е винаги щяла да получава тези пари. Проверките, които в момента се извършват в болниците, са за упражняване на натиск в болниците – някои хора да се докажат, че едва ли не сега ще спестяваме пари на държавата. Натискът в момента идва от проф. Салчев, който е управител на НЗОК.“

Ще обжалвам и няма да позволя да се петни нито моето име, нито името на „Пирогов“, категоричен бе проф. Балтов.

За мен бе чест 4 г. да съм директор на „Пирогов“. За това време инвестициите са повече от 51 млн. и смятам, че съм дал всичко възможно от себе си да просперира „Пирогов“. Аз ще си остана доктор. Това, че някой е решил, че директор е длъжност за цял живот, не е вярно. Благодаря!, завърши проф. Балтов.