Кариера: Шеф на американската „Марица Изток 3“ с ключово министерско кресло при Слави

capture-20210712-143226

Сред най-изненадващите предложения в проектокабинета на „Има такъв народ“ със сигурност е Красимир Ненов. Слави Трифонов му поверява поста министър на енергетиката, считан за един от най-важните в правителството, пише Марица.

Ненов е изпълнителен директор и член на борда на директорите на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ вече 4 години. В американската централа той заема ръководни длъжности още от 2003 година.

През последните месеци стана ясно, че точно „американската централа“ (както е известна „Марица изток 3“) е една от основните причини за рязкото поскъпване на емисиите за страната ни и дори се заговори за прекратяване на договора с тях от страна на държавата.

ТЕЦ „Марица изток 3“ беше приватизирана без търг през 2001 г. след споразумение на НЕК с американската компания „Ентерджи“, което предвиждаше пълна рехабилитация на въглищната централа. През 2003 г. в проекта се включи италианската Enel, която през 2006 г. изкупи целия чуждестранен дял в ТЕЦ-а. През юни 2011 г. Enel по неуточнена причина продаде пакета си на сегашните собственици „КонтурГлобал“ за 230 млн. евро.

Към момента Красимир Ненов все още заема позциите си в „КонтурГлобал Марица-изток 3“, показа проверка в Търговския регистър на „Марица“.

Договори за изкупуване на енергията от централата с държавата пък изтичат през 2024 г. От отчета на НЕК за деветмесечието на 2019 г. ясно се вижда , че държавата е закупила над 3 млн. мвтч електроенергия от „Марица-изток 3“, докато изпуснатите в атмосферата вредни емисии са за около 3,3 млн. тона и разходът за този мръсен въздух се изчислява на около 161,4 млн. лева.

И докато държавата губи милиони от таксите за емисии, „КонтурГлобал Марица Изток 3“ печелят сериозно на годишна база. От отчетите в Търговски регистър е видимо, че НЕК са заплатили 4.35 млрд. лв. на компанията за периода от 2010 до 2018 година, като плащането за произведено електричество е само 42% от цялата сума. Останалият приход идва от плащане за разполагаема мощност и в по-малка степен от финансови операции. Печалбата след данъци за периода е над 900 млн. лв, или 100 млн. лв. годишно.

Остава въпросът как ще се промени отношението на държавата към „Марица Изток 3“, когато нейният шеф стане министър, ако кабинетът на Трифонов получи подкрепа в новия парламент.