Последна информация за разчитането на черната кутия на МиГ-29

майор терзиев

Черната кутия на МиГ-29, с кого при учение загина майор Валентин Терзиев, все още е у нас. А до 3-4 седмици Русия ще каже дали може да разчете. Това стана ясно по време на пресконференция на военния министър Георги Панайотов.

Причината за това е, че руската страна настоява за изпълнението на определени формалности преди да поеме случая. Вече е комплектована групата от българска страна, която ще пътува за Русия. Тя ще посети военни обекти и лаборатории, където ще се разчита съдържанието.

Решението кутията да бъде изпратено в Русия дойде, след като стана ясно, че при падането в морето черната кутия е била разхерметизирана, напълнила се е с вода, скъсал се е лентов кабел и е повреден електрически съединител. Според военните това прави разчитането на данните в България много рисковано и затова най-добре било то да се направи в Русия, където всъщност се произвеждат този вид кутии.

По закон пък срокът за разследването инцидента бил 30 работни дни (б.а. – инцидентът стана на 9 юни, което означава, че срокът изтича на 20 юли), които все още не са изтекли, уточни Панайотов. Но обеща срокът да бъде спазен, а докладът да бъде публичен.

Той обеща докладът на военна полиция да бъде публичен и следващата седмица да го представи пред журналисти.

Със случая са се заели военна полиция и прокуратурата. Военна полиция не е разпитвала съпругата на майор Терзиев, каза той.

Запитан какво мисли за инициативата да бъде издигнат паметник на загиналия летец, той каза: Ще подкрепим всяка инициатива. Той за мен е герой.

На въпрос на „24 часа“ как се охранява в момента въздушното ни пространство, след като МиГ-29 не летят, Панайотов каза: Прекратена е тренировъчната дейност с МиГ-29. Въздушното пространство не е преставало да бъде охранявано от същите тези МиГ-29. Има изтребители, които си вършат работата по охрана на въздушното пространство, но не се извършват тренировъчни полети. Тоест не се обучават пилотите в момента след катастрофата. Това беше прекратено. Надявам се много скоро да бъде възобновено, в рамките на дни.