ГЕРБ официално внася предложение да се броят и квитанциите от машините

Дани Каназирева

Въпреки предупрежденията, които отправихме, ЦИК в нарушение на закона прие преброяване на контролните разписки в края на изборния ден да няма. Така се ликвидира гражданския и външен контрол“, заяви Дани Каназирева на брифинг на ГЕРБ.

Тя подчерта, че притесненията им са се препотвърдили и в междинния доклад на ОССЕ. Отделно от това самият Румен Радев при провежданите от него консултации категорично заявява, че контролните разписки не само трябва да се преброяват, но и да се засичат в края на изборния ден. Самият той казва, че така ще се извърши 100% прозрачно машинно гласуване. Каназирева заяви, че от партията ще настояват и пред съда и пред ЦИК да се спази законът и да се броят разписките, за да може да се проведат честни и прозрачни избори.

Христо Гаджев допълни, че целта на тези брифинги е да се покаже къде са слабите места и проблемите своевременно да бъдат отстранени, за да може гражданите да са сигурни, че изборите ще са честни и почтени. Той припомни за проблемите на частичните избори, когато имаше проблеми с машините. „Радвам се, че ЦИК са ни послушали и ще публикуват кода от софтуера на машините и, че те са сертифицирани“, допълни бившият депутат. Той припомни въпросите от предния брифинг на ГЕРБ, за хората от латиноамерикански произход и каква е тяхната роля в провеждането на изборите?

По повод дейността на Атанас Шарков, той заяви, че не се е докосвал до машините, но ние питахме за софтуера и различните ключове. Гражданския договор с него и ЦИК е прекратен миналата седмица, а дали той е влизал там лесно може да се провери с разпечатка от посещенията и да се види кога за последен път е бил там. „Странно е какво прави съветник на премиера Стефан Янев с конфигурирането на машините? Подобни политически дейности според нас е неправилен и следва да се разясни какво се е случило“, допълни Гаджев.

Радомир Чолаков от своя страна допълни, че ГЕРБ не се притесняват от машинното гласуване, а който вдига много моралната летва, трябва да може да я прескочи. Бившият депутат припомни, че в Изборния кодекс има параграф, че разписките се броят в края на изборния ден, което в методическите указания на ЦИК липсва, което следва, че от комисията са редактирали закона. „Много въпроси започнаха да стават и тези, които дадоха заявка за честни избори, трябва да го направят“, заяви Чолаков.

От ГЕРБ пуснаха и видео от 9.01.2021 година, в което Румен Радев категорично заявява, че разписката ще е най-надеждния контрол и на тях да се изписват и партиите, като накрая се сравняват с данните от машините. Според Радев само така може да се предотврати машинации и манипулации с изборните протоколи.

„Абсолютно сме съгласни с Радев. Затова искаме ЦИК незабавно да допълни методическите указания и да се броят разписките, като да се броят и като съдържание и да се сравняват с резултата от машините. Ако ЦИК откаже призоваваме всички СИК да изпълняват закона, а не тези на ЦИК и да не напускат секциите, докато не преброят разписките и не изпълнят закона“, заяви Чолаков.