ПРИЗНАНИЕ за пенсионирания професор: Орден „Стара планина“ за Тодор Кантарджиев

тодор кантарджиев

Лекарският съюз предлага проф. Тодор Кантарджиев да бъде награден с орден „Стара планина“. За да се случи това президентът Румен Радев трябва да издаде указ за отличието, което да е за изключителни постижения и безценен принос в областта на науката и медицината. Затова и oт БЛС излагат предложението си в писмо до държавния глава и до служебния премиер Стефан Янев.

Искането на Лекарския съюз идва след като миналата седмица здравният министър д-р Стойчо Кацаров пенсионира проф. Тодор Кантарджиев като директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Това предизвика недоволство сред гилдията и обществото като няколко дни специалистите от НЦЗПБ излизаха на протест с искане проф. Кантарджиев да бъде върнат на поста, но в крайна сметка това не се случи. Той бе поканен от столичния кмет Йорданка Фандъкова като съветник в Столична община по въпроса за ваксинацията срещу ковид.

„Огромен е приносът му в борбата с коварната болест и овладяването на пандемията от Covid-19 у нас, което се дължи до голяма степен на неговите решения, разумни съвети и навременни действия. Той и екипът му откриха британския вариант на коронавируса на наша територия. На последните престижни награди на Български лекарски съюз, медицинската гилдия, отличи проф. д-р Кантарджиев в специалната категория „Борба с пандемията – Ковид 19“, се казва в писмото на председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров до президента и премиера.

Професор д-р Тодор Веселов Кантарджиев д.м.н., м.з.м., завършва Медицинска Академия София през 1981 г., като лекар. От 1981 до 1982 г. работи в гр. Белово, от 1982 г. е научен сътрудник в Катедра военна епидемиология и хигиена на ВМА. От 1988 г. е в НЦЗПБ, последователно е ръководил лабораторен сектор, лаборатория, обединена лаборатория и от 1992 г. – Отдел микробиология. През 1986 г. придобива специалност Микробиология, през 2001 г. – Клинична имунология и през 2004 г. специалност Епидемиология на инфекциозните болести.

Проф. д-р Кантарджиев е доктор по медицина е от 1991г., а доктор на медицинските науки е от 2008 г. Доцент е от 1995 г., професор от 2009 г. През 2004 г. придобива магистърска степен по Здравен мениджмънт в МУ София. Специализира в Германия и Великобритания.

Членство в професионални организации: Председател на Българската Асоциация на Микробиолозите, Зам. – председател на Научно Дружество по Микробиология, Член на Управителния съвет на Европейската Конфедерация по Медицинска Микология, Член на Управителния съвет на Балканското дружество по Микробиология, Член на Микологичните Дружества на Франция, Германия, Швейцария и Люксембург, Член на Американското Дружество по Микробиология, Член на Европейското Дружество по Клинична микробиология и Заразни болести.