Предлагат тлъсти рушвети на лекари за менте ваксинационни сертификати

сертификат

Медици алармират от дни, че са подложени на сериозен натиск от свои пациенти и техни роднини да бъдат вписани като напълно ваксинирани срещу COVID-19 в Националния регистър. Съвестни лекари предупреждават, че има техни колеги, които са получавали между 500 и 2000 лева на калпак за менте сертфикат, а рушветите започнали веднага щом бе издадено разпореждането документите да се свалят свободно без квалифициран електронен подпис от портала HIS.bg.

Медицински сестри пък алармираха, че с изключение на уникалния QR код, вписан в сертификата за всеки ваксиниран, тапията може лесно да се фалшифицира.

На фона на българските шано схеми в Норвегия вече се води разследване срещу няколко десетки пациенти, излъгали, че имат различни заболявания, за да бъдат по-бързо боцнати срещу коварния вирус.

Математикът Петър Велков написа по повод саботажа:

„Аз също от седмици получавам такива сигнали. Трябваше вече да е изработен ефективен механизъм за противодействие. Дори лекари по национална телевизия признават за такива случаи. Без да последва нищо. Трябва да има строги наказания и за тези, които предлагат/опитват, и за тези, които се съгласяват. Жестоки“.