Нечувано: Има проблем при издаването на сертификат за преболедуване на COVID-19

коронавирус

Има проблем при издаването на сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19, което е технически възможно от днес, установи проверка на „24 часа“.

Със своя заповед от вчера, 4 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образец на Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за преболедуване на COVID-19, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за COVID-19.

Сертификатът се създава в Националната информационна система за борба с COVID-19 за лицата, които са регистрирани като потвърдени случаи на COVID-19 и вписани в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Ваксинираните лица вече могат да свалят своя сертификат в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система – https://his.bg.

Проверка на „24 часа“ тази сутрин обаче показа, че има проблем. Въпреки че са попълнени коректни данни за ЕГН, лична карта и телефонен номер, от който проболедувалите ковид са държали връзка с РЗИ – при опит да се получи код от системата излиза съобщение „Непознат телефонен номер“.

„24 часа“ се свърза със столичната РЗИ. От там служителка потвърди, че от сутринта е получила над 20 аналогични сигнала и явно със системата има проблем. Тя препоръча да се опита по-късно.