ЦИК: 75 души гласуват за час с машина

гласуване

75 души са гласували с една машина за един час. Това показа първият експеримент на Централната избирателна комисия, който се проведе днес.

„Част от тях имаха задача да гласуват за партии, които са на втората и на третата страница в електронната бюлетина, да се бавят, да променят вота си, за да може максимално да се доближим до реална ситуация в една изборна секция. В неделя ще се проведе още едно пробно гласуване в село Доброславци, а през следващата седмица и трето – в Сливница“, обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Другият зам.-председател и говорител на комисията Цветозар Томов добави, че е умерен оптимист след проведения първи експеримент.

„Целта е да разберем дали капацитетът, с който разполагаме, ще е достатъчен, за да се осигури гласуването на 11 юли, както и от колко още устройства ще имаме нужда. Надявам се, че след трите експеримента до следващия четвъртък ще можем да ви кажем какъв е анализът и становището на ЦИК“, уточни Томов.

Според Матева се върви към това в секциите с над 450 или 500 гласували на последните избори да има по две машини.

Част от анализа на трите екесперимента ще съдържа данни по възрастови групи, за да се провери до каква степен възрастта е фактор за нужното време за гласуване. Такива данни ще се изведат и по фактор образователен статус на участващите в експериментите.

Относно логистиката на машините за вота Матева обясни, че за страната се обсъжда те да се пренасят до секциите по райони с камионите, с които се возят бюлетините и това става под охраната на МВР.

За чужбина се обсъждали два варианта – единият за логистиката да отговаря фирмата, която ще ги доставя или доставката им да става с дипломатическо карго.

Засега е ясно, че в поне 242 секции в чужбина ще се гласува с машина. Броят им обаче не е окончателен, тъй като все още не се знае колко секции ще бъдат разкрити в чужбина.

Матева припомни, че в над 700 секции в страната и в чужбина, има над 450 гласували, като там вероятно ще са нужни по две машини.

„Между 1000 и 1500 машини допълнително вероятно ще са нужни за изборите на 11 юли. Но точният брой ще е ясен, след като проведем всички експерти и анализираме данните“, каза още Матева.

От подалите документи за участие във вота 19 партии и 9 коалиции, една партия е със заличена регистрация, след като не са установени налични 2500 подписа. Това е национално движение „Единство“. В подадените от нея подписи са установени 364 записа на хора, които вече са покойници. ЦИК очаква проверката на подписите за регистрацията на още 3 партии и една коалиция. След това ще се знае точният брой на партиите и коалициите, които ще участват на вота.