Само в 7DniSofia.bg

Новите нагли: Дончева и Хаджигенов – критици на спецсъда, а с по 15 дела там

Татяна Дончева

Те могат да влияят на наказателните дела на своите подзащитни и през пленарната зала на парламента – България още не е регламентирала ясни правила за лобизма.

Какво ще се случи с делата в специализирания съд, ако той бъде закрит от следващия парламент? Вероятно ще тръгнат отначало, прогнозира проф. Огнян Герджиков.

Решението за премахването на създадения през 2011 г. спецсъд остана за новите депутати, след като правната комисия в 45-ото Народно събрание стигна до приемането му на първо четене.

В телевизионно интервю преди дни лидерът на “Движение 21” Татяна Дончева призна, че е адвокат по дела, които се разглеждат пред специализираното наказателно правосъдие. Докато е ръководила като зам.-председател парламента, юристката е била защитник по поне 11 наказателни дела пред специализираните съдебни инстанции, повечето от които са в съдебна фаза.

По едно от тях Дончева си партнира с Николай Хаджигенов, с когото са част от коалиционния формат “Изправи се! Мутри вън!”. Хаджигенов като член на Комисията по правни въпроси гласува на първо четене законопроектите за закриване на специализираните прокуратури и съдилища, въпреки че има общо 4 дела пред тях.

Дончева и Хаджигенов са защитници на певицата Лиляна Деянова-Лилана, която с брат ѝ, е разследван за източване на европейски средства.

Проверката стартира няколко месеца след като спецправосъдието повдигна обвинения срещу бизнесмена Васил Божков, за когото се подозира, че е покровителствал бизнес начинанията на Лилана.

Дончева и Хаджигенов са ангажирани от тази група обвиняеми в различни периоди на делото, като на моменти пълномощните им са били оттегляни, а по-късно са упълномощавани отново.

Освен по разследването срещу Лилана, двамата политици си партнират и като адвокати по още едно общо досъдебно производство.

Татяна Дончева е защитник по две от делата срещу Евгения Банева, както и по две дела срещу бизнесмена Гриша Ганчев, едното от които е на апелативна инстанция. Сред другите по-известни клиенти на адвокат Дончева са Милко Милков – Понса, Методи Методиев и Никола Киров, финансов директор на оръжейния завод “Дунарит”, смятан за основен източник на доходи на Цветан Василев, който чака правосъдие в Белград.

 

Николай Хаджигенов е адвокат на друг, сочен за приближен до Василев – Иван Езерски, чиято фирма се води собственик на оръжейницата “Дунарит”. Хаджигенов е защитник и на Георги Янков, който е сред обвиняемите за хакерската атака, довела до източването на данните на милиони български граждани от сървърите на НАП.

Така едни от най-големите противници на специализираните магистрати – Татяна Дончева и Николай Хаджигенов, освен в съдебната зала могат да влияят на наказателните дела срещу своите подзащитни и през пленарната зала на парламента.

България, която все още не е регламентирала ясни правила за лобизма, получава критики за това в различни доклади на Европейската комисия. Действащата нормативна уредба позволява на народни представителите да упражняват адвокатска професия, без това да се явява пряк конфликт на интереси.