Проф. Габровски с последни новини за състоянието на Владимир Каролев: В голяма степен е стабилизиран, но ситуацията е динамична

владимир_каролев_6326261790665516549_big

Шефът на „Неврохирургията“ в болница „Пирогов“ проф. Николай Габровски коментира състоянието на икономиста Владимир Каролев и подчерта, че в голяма степен той е стабилизиран. Това обаче е динамичен процес. Каролев е с много тежки травми на много органи поради тежкото падане, което е претърпял. Мога да ви уверя, че се полагат всички усилия във всякакво едно отношение, за да може той да се подобри, заяви докторът.

Икономистът пострада при спускане със сплитборд в Пирин. Той е с черепно-мозъчна травма и травми на вътрешни органи, има и счупвания.

За мен едно от най-важните неща пред здравния министър е борбата с COVID-19, за да подсигурим една по-спокойна есен. Но времето е твърде кратко пред този служебен кабинет, коментира пред бТВ професорът по повод назначението на Стойчо Кацаров за здравен министър.

Миналата година имахме спокойно лято, а видяхме два месеца по-късно, през ноември какво се случи. Трябва да сме оптимисти, но трябва и да гледаме реалистично на нещата, за да няма изненади, посочи той.

Министърът определя дали да има щаб и какъв ще е съставът му. Противоречиви мнения бяха изказани по отношение на щаба, моето мнение е, че управлението на кризата беше добро във всички етапи, отсече той. Ние имахме едни от ниските проценти на болен персонал, имахме добър баланс за това колко да бъдем затворени, оттук-насетне как да се продължи е въпрос на избор, заяви той.

Осезаемо е намаляването на натиска в последните седмици. Сега минаваме през фаза намаляване на леглата за ковид с 50 на сто. Болниците ще продължат да се грижат за тези болни, но със съответните нужди, броят на ваксинираните расте и, ако продължи тази тенденция, ще сме по-спокойни, коментира Габровски.

Подмладяването на заразата е факт, английският щам заразява много млади хора, подчерта той.

Коронавирусът най-много засегна хората с това, че те забавиха лечението на заболяванията, които имат. Това е причината сега, когато интензивно започваме да работим по различни случаи, да срещаме по-трудни за лекуване заболявания, заяви той.

Проблем има с дегенеративните заболявания и с туморите, заяви той.