Само в 7DniSofia.bg

Митов остро за служебния кабинет на Радев: Вкарва БСП през задния вход и си строи мостове за президентските избори

даниел митов

Служебните кабинети не могат да служат за алтернатива на каквото и да било. Тяхната задача е да поддържат управлението и да направят избори. Очевидно президента си пуска мостове към евентуални свои партньори за президентските избори. Очевидно е, че се опитва да вкара БСП през задния вход, защото те по друг начин не успяват да влязат в управлението“, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов пред Нова телевизия по повод Служебния кабинет на Румен Радев.

По думите му в последния парламент никой освен ГЕРБ не са заявили, че поемат отговоронст и само те обявиха проекто кабинет. Митов подчерта, че има хора от кабинета Орешарски и всякакви други, като служебния кабинет не може алтернатива на нищо.

За думите на Борисов, че предстоят тежки месеци срещу парите на олигархията, Митов заяви, че не знае кого точно е имал предвид лидерът на ГЕРБ, но това ще стане ясно. „Има кръгове, които още през 90-те години се опитават да вляят върху властовите движения, след приватизацията също. Въпросът е ние с другите партии в парламента да говорим за това как институционално е подредена държавата и говори с бизнеса. Ние имаме своите проблеми за решаване, други държави също. Аз съм бил свидетел и като министър как ГЕРБ и Борисов като министър-председател се е опитвал да помага на всеки“, заяви Митов и припомни, как той като външен министър е звънял десетки пъти на гръцкия си колега при стачката на границата преди години.

Той подчерта, че за всички е ясно, че у нас има едни хора с натрупани пари през прехода, които са участвали по един или друг начин в политиката, а сега когато парите са им отнети е нормално да искат да си отмъстят.

„Подобни твърдения трябва да се доказват. Това безумие, което организира Мая Манолова, тези селско махленски приказки. Дори твърденията, които каза Илчовски бяха опровергани. Манолова сега трябва да обяснява какво е сътворила. Когато се правят подобни комисии има правила. Разглеждат се сигналите и преценяваш, ако е необходимо сезираш компетентните органи или просто това са някакви частни случаи, които нямат общо с държавата. Премиера Борисов каза, че ще си изкара мандата до край и ще си отиде в партията. Никой не го е свалил от власт. Видяхме, че без неговото присъствие кабинет не може да бъде съставен и парламента се провали“, допълни още Митов.

Той подчерта, че най-голямата грешка, която правят е да смятат ГЕРБ за еднодневка, а ГЕРБ е системна партия, член на ЕНП и няма да се разпадне просто така. „Никой дори не е победил още ГЕРБ, за да говори, че ще се разпадне. Има ли делегати от друга партия с над 100 хиляди членове, делегати, как се разпада подобно нещо“, запита Митов.

Той допълни, че след вчерашния си конгрес ГЕРБ са дали ясна заявка за своята дясна ориентация. „Не познавам достатъчно добре г-н Янев и единствено бих попитал каква е ролята му по идеята България му да не купи самолетите F 16, а Грипен“, заяви още Митов.

По повод скритата истина за декларацията от форума на В9, Митов заяви, че документа сам по себе си е прекрасен, но е интересно защо цял абзац, който е в сърцето на декларацията липсва, а думата Русия не се среща никъде. „Той си играе на някакво политическо мошеничество, което не е честен подход към нашите партньори и българските избиратели. Дори и Борисов да се е опитвал да пази някакви баланси, което въобще не е вярно. Борисов винаги е казвал, че прави това и иска онова и винаги е бил честен. В случая обаче имате ясна и Добре формулирана позиция, която е важна за България и бива скривана. Ако утре има ВЪЗМОЖНОСтта да влияе на външната ни политика пак ли ще ни върне в Москва и ще ходи да се лигави на Путин“, скочи остро Митов по отношение на Румен Радев.

На въпрос, ако и следващия парламент е в подобна конфигурация какъвто беше, Митов заяви, че ГЕРБ при всички положения ще подадат ръка и ще искат диалог с партии, които са близки до тяхната идеалогия. „Няма как ние да се откажем от диалога в следващия парламент. Не може да се продължава без управление и правителство. Минават кампаниите, сяда се на масата и се говори. Демокрациите се правят през разговори. Може да е по-бавно, но работи и осигурява устойчивост“, допълни още Митов.

Заместник-председателят на ГЕРБ допълни още, че и назад във времето е виждал как се вадят различни неща и за Костов и за Царя, и за кой ли не.

„Това ще означава целенасочено замеряне с кал без никакви факти и документи. От цялата работа разбрах само, че някакви бизнесмени имат проблеми по между си“, допълни още Митов за скандала Илчовски, който малко след като изсипа една купчина обвинения, започна да се отказва от думите си.