Кольо Колев: „Има такъв народ“ ще загуби от предсрочен вот

румен радев, тошко йорданов

Според мен при нови избори през лятото „Има такъв народ” категорично няма да успее да затвърди своите позиции. Страхувам се, че няма да вземат и този резултат, който имат сега. Те казват, че разчитат на обратното, но дълбоко се съмнявам, това да е така.

Това коментира пред Lupa.bg социологът Кольо Колев по повод заявлението на Слави Трифонов, че ИТН ще върнат мандата на секундата.

„Най-малкото, всичките действия на ИТН дотук показват, че те нямат отношение към властта. Какво искат – абсолютно мнозинство ли? Не звучи сериозно”, вметна Колев.

Според него няма особено значение дали тще връчи третия мандат на БСП или „Демократична България”. „Това ще е по-скоро някакъв символичен акт. Независимо дали мандатът ще отиде при БСП или при ДБ, ГЕРБ категорично няма да ги подкрепят. ДПС като цяло също декларираха, че няма да подкрепят партии от т. нар статукво”, уточни Колев.

Той все пак е убеден, че Радев ще даде мандата на третата политическа сила, за да не проявява предпочитания към едни или други.

Според социолога при нови избори най-големи шансове да увеличи своя резултат има „Демократична България”. „Възможно е също патриотите – особено ВМРО, да успеят да се върнат в парламента. Но това е игра с много неизвестни.

БСП няма да подобри своето положение, а ГЕРБ омръзна на голяма част от избирателите”, анализира Кольо Колев.

„Напълно е възможно тази ситуация да налее сили на формации като Възраждане или други. Избирателите потърсиха алтернативна политическа формация – намериха я, но тя някак си отказва да играе в политическата игра. При това положение те вероятно ще потърсят други алтернативни политически формации”, смята той.

Според Кольо Колев избори през юли не са проблем. „Ако има някакво влияние, това ще е политическата умора в избирателите – а не толкова това, че ще са през юли”, обясни социологът.