Само в 7DniSofia.bg

Сиромахов: Ако ИТН се откажат от мажоритарни избори, това ще е катастрофа

Слави-Трифонов-Иво-Сиромахов-scaled

На 4 април беше направена една малка крачка към промяната, но към пълната промяна трябва да се извърви много по-дълъг път. Каквото и да си говорим, партиите на статуквото – ГЕРБ, БСП, ДПС – имат мнозинство в парламента. Тези три партии имат огромни грехове в управлението, те са изживели времето си, защото повтаряха един и същи модел.

Това коментира пред БНР Иво Сиромахов от телевизия 7/8.

„Виждате, че те са готови да подкрепят всякакво правителство! Това е абсурдно, защо го правят – защото имат някакви други интереси. Това е червената лампичка, която трябва да светне, че нещо не е наред!”, посочи той.

Сиромахов сподели, че е избрал да остане в телевизията, вместо в партия Има такъв народ, защото там се чувства на мястото си. „Аз се чувствам по-силен в медиите… 112 място на мен ми е обидно като личност, унизително ми е”, призна той.

„Най-голямо доверие избирателите гласуваха на ИТН. Но промяната я искат и трите партии и мисля, че това, което ги обединява, е повече от това, което ги разделя. И именно заради това е важно те да действат заедно”, посъветва журналистът.

„Промяната няма как да се случи с един министър-председател или с няколко министри, та ако ще да са ангели!”, подчерта той.

Според него много спешно трябва да има пълна промяна в съдебната система – главният прокурор да не бъде така безконтролен, както и бърза промяна в избирателната система.

На въпрос какво прозира зад постовете му във Фейсбук, в които иронизира ИТН и отлагането на идеята за мажоритарни избори, той отговори така:

„Няма интрига в това, което съм написал. Аз се надявам, че не са се отказали. Защото това е фундаментът на партия ИТН и, ако са се отказали, ще бъде катастрофа. Но мисля, че няма да се откажат и това ще бъде направено. Те казаха, че им трябва време“.

Накрая Сиромахов прогнозира, че предсрочни избори са много вероятни, но най-важното е какво искат хората.

„Ако 1 милион души поискат предсрочни избори, няма кой да ги спре”,

ясен беше той. Сиромахов обеща, че даже партията на Слави Трифонов да вземе властта, телевизия 7/8 ще бъде критична към управлението.