Чудо: 98-годишен ветеран от Втората световна война пребори COVID-19

capture-20210424-134606

98-годишен ветеран от Втората световна война пребори коронавируса след двуседмичен престой в столичната ВМА, съобщиха от лечебно заведение.

Кирил Стоянов е пациент на екипа на Клиниката по пулмология и фтизиатрия, ръководена от доц. Милена Енчева, след като се заразява с коварния вирус. Изкарва болестта средно тежко, като минава през различни симптоми като по учебник – имал е и дихателна недостатъчност, и белодробно засягане, и сърдечно-съдови проблеми. Но борбената му душа му помага бързо да се възстанови и прибере при близките си.

Ветеранът благодари на лекуващите си лекари, чиито лица вижда за първи път. През целия си престой той съзира само „очи на надеждата”, облечени в скафандри.

„15 дни аз прекарах сред един екип с много висок интелект, благодаря ви за вниманието и грижите – и за мен, и за близките ми. През годините ВМА се грижи не само за мен, но и за цялото ми семейство, а сегашният й началник – генерал Венцислав Мутафчийски, ме е оперирал от херния преди много години. Благодаря ви, млади хора, за всички грижи. Пожелавам ви много успехи и да достигнете сияйните върхове на науката, където има място само за най-упоритите и най-борбени, каквито сте и вие“, сподели развълнувано Кирил преди да се раздели с „ангелите в бяло”.

Според него случващото се в момента в световен мащаб с разпространението на коронавирусната инфекция е огромна възможност за развитие на науката и не бива да се изпуска.