Проф. Костадин Ангелов с извънредни новини за мерките по Цветница и Великден-caмo с маски в църквите, пускат феновете на стадионите

костадин ангелов

Проф. Костадин Ангелов с извънредни новини от здравното министерство за мерките по Цветница и Великден, които ще бъдат дадени на Светия Синод.

Обръщаме внимание на следните мерки задължително спазване на физическа дистанция от 1,5 м, маска за лице по време на църковните служби, осигуряване на дезинфектант на входа на храма, редовно проветряване, регулиране на потока от хора, обособяване на отделни входове и изходи от храмовете, поставяне на информационни табла за мерките, при възможност намаляване на службите и ритуалите, каза Ангелов. Само свещениците няма да са с маски, допълни той.

Вярващите не бива да докосват реликвите и да докосват иконите. По отношение на върбовите клонки-да се раздават извън църквите на всички хора, които желаят да получат на този ден, каза още министърът.

Няма особени разлики от миналата година, каза доц. Ангел Кунчев. Достъп до храма хората ще имат ние препоръчваме това да става в моменти, когато няма струпване и при спазване на общите правила. които важат и за навсякъде, подчерта той.

Считано от утре се разрешават групови занятия в образователни и езикови центрове, като се спазва отстоянието, носенето на маски, проветряването и Дезинфекцията. От 10 май, със следващата заповед след като бъде удължена епидемичната обстановка, ще бъдат увеличени присъствените класове.

В областта на спорта ще се допуска публика от 30 на сто, като се спазва отстояние и се носят маски от 24 април.

Влизането в страната ще разрешим да става по 3 начина-със завършен ваксинационен курс, с отрицателен PCR и конкретни утвърдени антигенни тестове или с документ за преболедуване не повече от 6 месеца от датата на влизане в страната, посочи още министър Ангелов. Той уточни, че тези начини за влизане са заложени и в изискванията на ЕС.

Преболедуването се доказва с резултат от тест и периодът, за който може да се ползва е до 6 месеца, каза Ангел Кунчев.

Организираните пътувания-за тях не се предвижда нищо до края на месеца, посочи Ангелов.

Хората знаят какво да правят в църкви, където съм ходил, хората спазват правилата и си носят маските. Надявам се да не се струпват хора вътре в храмовете, каза той на въпрос за празниците.