ГЕРБ върнаха мандата на Румен Радев: Безотговорно и политически незряло е парламентарно представени партии да откажат разговори

румен радев

Номинираният за министър-председател от ГЕРБ Даниел Митов върна мандата на Румен Радев, след като партията не внесе проектокабинета си за гласуване в парламента. Това стана след отказите за консултации от Демократична България и „Има такъв народ“ и след решение на Изпълнителната комисия на партията, която днес се събра на заседание.

Бяхме подготвени с екип, бяхме подготвени с политики и с разговори по политики. За съжаление партиите, с които можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно в голяма степен проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас. Обещахме да не бавим по никакъв начин мандата и да го върнем, ако няма възможност за съставяне на правителство. Тук сме, за да връчим дадения от вас мандат“, заяви предложеният за премиер Даниел Митов.

„Искам да благодаря за усилията, които положихте за сформиране на правителство. В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората политическа сила за съставяне на правителство, Надявам се да има диалог и доверие между политическите сили. България има нужда от стабилно правителство на основата на принципи и приоритети“, заяви Радев.

Предстои президентът да връчи мандата на втората политическа сила „Има такъв народ“

След срещата Митов и Десислава Атанасова дадоха брифинг когато най-голямата парламентарна група те кани на разговори, нормалното и отговорно политическо поведение е най-малкото е да идеш и да чуеш какво имат да ти кажат. Не е нужно да се проявява такава арогантност. Емоциите от лятото са си емоции от лятото. Когато хората са си отредвили мястото на партиите, това не може да се заобикаля, отсече Митов.

Към ИТН не знам какви очаквания може да имам, но на България й е нужен стабилен кабинет. Отговорността лежи върху тях. Ще действаме отговорно, както и досега, посочи той

Върнахме мандата, тъй като не намерихме подкрепа. Приемаме решенията на останалите партии. Не предложихме гласуване в НС, защото там се завърнаха най-ужасните порочни практики – гласува се с чужди карти, приема се неясен правилник. Няма нужда гражданите да стават свидетели на низости, заяви Десислава Атанасова.

Вчера партията на промяната „Мутри вън“ се опитаха да върнат номадството, отбеляза тя.

Всички, които носим отговорност, ние, като най голямата политическа партия, и президентът, на когото се пада отговорността да връчи мандат на втората по големина политическа партия. изразихме своите притеснения за темите, които не са от дневния ред на парламента – това са здравни и икономически мерки, свързани с пандемията, посочи тя.

Министър Ангелов полага всички усилия да осигури ваксини, подчерта Атанасова. Това ще приключи и е време за решения, а това ще е на дневния ред на останалите в парламента, отсече тя.

Бих желала да видя структура, състав, приоритети, политики Втора седмица след изборите ние не сме чули една дума. Говореше се за мажоритарен вот, 1 лев субсидия, а сега вече те се отказаха от всичко. Ние не знаем имат ли те решения за бъдещото развитие на държавата. Ние бяхме коректни с българските граждани и предложихме кабинет с персонални имена. Тези хора са избрани на избори, заяви Атанасова

По думите й не е станало дума на кого точно ще бъде връчен мандата

Когато не може да се сформира правителство от нито една от партиите, се назначава служебен кабинет, обясни депутатката от ГЕРБ.

Това, което сме заявили за идеологически близости е за ДБ, които са член на ЕНП, а ГЕРБ е една от най уважаваните партии от ЕНП. Вече квалифицирах това, което те направиха на протегнатата ни ръка, обясни Митов. Протегнахме ръка и на ИТН. трябваше да дойдат, за да ги чуем какво ще правят по отношение на пандемията, икономическата криза и т.н., каза той.

ГЕРБ мина през процедурите, сутринта взехме това решение да върнем мандата, не искаме да бавим процедурата. Толкова. Трябва да се върви напред, коментира още Даниел Митов.

В момента си се водят задкулисни разговори зад сцената. Никой нищо не казва нито по политики, нито по персонален състав на евентуален кабинет. Те ни държат в някакъв съспенс, но остави ни нас, а това трябва да направят пред българското общество, отсече кандидатът за премиер на ГЕРБ.