Парламентът в крак с времето: Влиза във Фейсбук

парламент заседание

Заседанията на НС и тези на парламентарните комисии да се предават не само на сайта на институцията, но и в реално време в официалните профили в социалните мрежи – в случая във Фейсбук. Това решиха депутатите от временната комисия за промени в правилника.

Тепърва ще се пише нов правилник, като сега народните представители одобриха само по-спешни изменения. Решението бе гласувано единодушно, но по време на дебатите от ГЕРБ изтъкнаха, че не всички зали, където заседават комисиите, имат такава възможност.

Сред другите промени е решението на заседанията на комисиите да се пускат и граждани, без за целта да дават ЕГН, а само като пратят имената си на мейла на съответната комисия. Така на свой ред комисията трябва да ги регистрира постъпилите заявки и на дадените граждани да бъдат издадени пропуски. По време на дебатите се изтъкна, че трябва да се въведе допълнение, че това може да става и според капацитета на дадената комисия. Този текст обаче ще бъде добавен при дебатите в пленарна зала.

„Ако 100 граждани дадат заявка, то ще трябва да отидем на заседание в зала Арена Армеец“, коментира Филип Попов от БСП. Според ГЕРБ и ДПС пък този текст би възпрепядствало работата на комисиите.

Занапред отпада и т.нар. падащ кворум за провеждане на заседанията на комисиите. В момента ако дадено заседание е насрочено за даден час, но няма кворум, то може да започне при присъствието на една трета от присъстващите. Сега този т.нар. падащ кворум отпадна от правилника.

Общественият съвет към комисията по жалбите и самата комисия ще повеждат на всеки 6 месеца съвместни заседания. Докладите на самата комисия не само ще се внасят в НС, но и ще трябва да се обсъждат в пленарна зала и депутатите да излизат с решение дали го приемат или не. Поименните проверки пък ще се правят чрез гласуване с компютърната система.

121 депутати ще трябва да присъстват в пленарната зала, за да се стигне до гласуване на даден закон или решение. В противен случай председателят на НС трябва да направи проверка на кворума, решиха още депутати.

Народните избраници увеличиха от 24 на 72 часа времето за внасяне на даден закон в пленарна зала, след приемането му в комисия. Целта е депутатите да имат достатъчно време да се запознаят с предложенията.

Парламентарния контрол на НС ще се предават по БНТ 1, а не по БНТ 2.

Отпадна предложението заседанията на НС да продължават до 18.00, вместо до 14.00 както е досега. Беше оттеглено предложението депутатите с картонче от ДС да не могат да заемат ръководни постове.