Радев връчи мандата на ГЕРБ (ВИДЕО)

cc92b16864cd5224896b90a560e0d130

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на кабинет на кандидата за премиер, посочен от най-голямата група в Народното събрание – тази на ГЕРБ-СДС.

По силата на конституцията на страната, ви възлагам съставянето на правителство, което да ръководи страната справедливо и към икономически растеж, заяви Румен Радев на представителите на ГЕРБ.

На важната среща с държавния глава пристигнаха парламентарният шеф Десислава Атанасова, кандидатът на ГЕРБ за премиер Даниел Митов и премиерът в оставка Томислав Дончев.

Атанасова обяви състава на новия кабинет, който по-рано днес премиерът в оставка Бойко Борисов обяви от болницата.

Процедурата бе предшествана от консултации с формациите в НС на „Дондуков“ 2 в понеделник, които продължиха общо над 8 часа.

Осем са новите лица в новия кабинет на ГЕРБ. Даниел Митов е предложението ни за премиер, Александър Иванов – за регионален министър, председателят на СДС Румен Христов – за вицепремиер и министър на отбраната, Делян Добрев – за министър на енергетиката, Жечо Станков – на икономиката, Любен Дилов – на туризма, Калин Вельов – на културата и Ивелина Василева – на околната среда. Другите кандидати за министри са доказани експерти – Томислав Дончев – вицепремиер по еврофондовете, Кирил Ананиев – министър на финансите, проф. Костадин Ангелов – министър на здравеопазването, Екатерина Захариев – министър на външните работи, Деница Сачева – министър на труда и социалната политика, Христо Терзийски – министър на вътрешните работи, Десислава Ахладова – министър на правосъдието, Десислава Танева – министър на земеделието, Красен Къралев – министър на младежта и спорта, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Росен Желязков – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, изброи парламентарният председател на ГЕРБ.

След като президентът връчи мандата на ГЕРБ, партията, спечелила най-много гласове на изборите трябва да състави кабинет в 7-дневен срок. Вчера обаче Десислава Атанасова обясни, че ще извършат процедурата по-рано и няма да изчакват. Не е ясно дали партията на Борисов ще внесе за гласуване предложението си за кабинет в Народното събрание.

Ако съставът на правителството, предложено от ГЕРБ не бъде одобрено, мандатът ще бъде връчен на втората политическа сила – партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“.